SONDAJ. Eforturile politicienilor români legate de Republica Moldova, date peste cap

SONDAJ. Eforturile politicienilor români legate de Republica Moldova, date peste cap

Un sondaj de opinie zădărnicește planurile și demersurile politicienilor români pentru accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și NATO.

Dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum în care cetății ar trebui să aleagă între integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană sau cea Eurasiatică, 36% dintre alegători ar vota pentru integrarea în UE, în timp ce 42% ar opta pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică, arată datele unui sondaj efectuat, în luna noiembrie, de Asociaţia Sociologilor şi Demograficilor din Republica Moldova, citat de Unimedia.

Dintre cei chestionaţi, 9% au declarat că preferă ca Republica Moldova să nu adere la niciunul dintre cele două blocuri.

De asemenea, dacă în cadrul unui referendum s-ar întreba dacă doriți aderarea Moldovei la NATO, 61% dintre respondenți au răspuns că „NU”, iar 22,5% au dat un răspuns pozitiv, în timp ce 6,8% nu ar ieși la vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, întrebați dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare,  respondenții au indicat că acestea ar fi câştigate în mod categoric de către Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, condus de Igor Dodon - n.r.), care este creditat de 34.9% dintre cetăţenii Republicii Moldova. Pe locul doi s-ar clasa Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, condus de Maia Sandu - n.r.), care ar obţine 17% din sufragii. Sub pragul electoral este Partidul Democrat cu 4,7%, locul patru – PPDA cu 3,3, iar locul cinci – formațiunea „Partidul Nostru” cu 1,4%.

Sondajul a fost efectuat în 79 de localități de pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, în luna noiembrie prin metoda interviului față în față. Eșantionul a constat din 1181 de rezidenți permanenți și are o marjă de eroare de +/- 3%.

Printre politicienii români cei mai implicați în eforturile de aderare ale Republicii Moldova la UE și NATO, cât și în cele de unire a României cu Basarabia, este fostul șef al statului, Traian Băsescu. El este președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), care va participa la alegerile parlamentare de peste Prut. 

Președintele Igor Dodon a cerut recent iniţierea unui document care să-l declare pe fostul preşedinte Traian Băsescu PERSONA NON GRATA pe teritoriul Republicii Moldova.

Șeful de stat al Republicii Moldova i-a retras și cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu. În prezent, cei doi se află în proces din cauza acestui lucru. Planul șefului de stat moldovean de a-l declara persona non grata pe Băsescu este mai vechi. Pe la jumătatea lunii octombrie a.c., partidul Socialiștilor din Republica Moldva (PSRM), condus de Dodon, au cerut autorităților republicii să-l declare pe fostul șef al statului, Traian Băsescu, persona non-grata.

Traian Băsescu a anunțat, într-o postare miercuri pe Facebook, că a efectual o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali europeni, printre careJoseph Daul, președintele PPE, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Antonio López, Secretar General al PPE. Printre subiectele abordate s-a numărat și „situaţia din Republica Moldova şi obiectivele unioniste ale PUN”.