Evenimentul Zilei > Actualitate > SONDAJ CSOP. Locomotiva Antonescu pierde aburi şi procente. PNL gâfâie în urma PSD
SONDAJ CSOP. Locomotiva Antonescu pierde aburi şi procente. PNL gâfâie în urma PSD

SONDAJ CSOP. Locomotiva Antonescu pierde aburi şi procente. PNL gâfâie în urma PSD

PNL şi Crin Antonescu sunt într-o scădere accentuată, iar distanţa dintre cei doi parteneri din cadrul USL devine vizibilă, arată un sondaj CSOP efectuat în perioada 2-5 noiembrie. Preşedintele PNL este depăşit în sondaje nu numai de premierul Victor Ponta, ci şi de primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Victor Ponta şi PSD iau distanţă faţă de Crin Antonescu şi PNL. Premierul conduce cu cinci procente în faţa prezidenţiabilului Uniunii la capitolul încredere, iar când vine vorba despre raportul dintre cele două partide, ecartul este zdrobitor: 12%.
Antonescu, depăşit şi de Sorin Oprescu
Astfel, despre Ponta au o părere bună 27% dintre repondenţi, în timp ce 41% au o părere proastă şi foarte proastă. Numai 22% au o părere bună despre colegul şi partenerul Crin Antonescu, în timp ce 45% au o opinie defavorabilă despre liderul liberal. Trendul, evidenţiat şi de alte sondaje din ultimele luni, se accentuează, în ciuda faptului că, aflat în fruntea guvernului, Ponta este teoretic mai expus nemulţumirii populare decât Antonescu.
"Performanţa" lui Antonescu este cu atât mai stranie cu cât satisfacţia populaţiei faţă de activitatea Guvernului condus de partenerul său, Victor Ponta, nu este foarte mare. În luna noiembrie numai 27% se aşteaptă ca Executivul să-şi respecte promisiunile (faţă de 37% în luna mai), în timp ce 58% au declarat că nu au asemenea aşteptări. Şi nivelul de satisfacţie faţă de activitatea guvernului Ponta este redus (28%), la fel şi cel faţă de prestaţia lui Ponta ca prim-ministru (28%), în timp ce 69% se declară nemulţumiţi în primul caz şi 67% în cel de-al doilea. Cu toate acestea, Ponta este cu cinci porcente peste Antonescu, deşi prezidenţiabilul ar trebui să fie locomtiva USL.
De altfel, pe Antonescu l-a depăşit şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, despre care 24% au o părere bună, plus că numai 31% au o părere proastă. 
Traian Băsescu se bucură de încrederea a 19% dintre subiecţi, la egalitate cu liderul ARD Mihai Răzvan Ungureanu.
PNL gâfâie în urma PSD

Situaţia devine dramatică atunci când vine vorba despre raporturile între PSD şi PNL. 27% dintre repondenţi au declarat că au o părere bună şi foarte bună despre social-democraţii lui Victor Ponta. În schimb, liberalii au reuşit să impresioneze favorabil numai 15% dintre subiecţi, aproape la egalitate cu PDL-ul erodat de cei aproape patru ani de guvernare pe timp de criză, despre care 14% spun că au o părere bună. 

Despre PP-DD au o părere bună 11% dintre subiecţi, despre UDMR – 7% (la egalitate, de altfel, atât cu PRM, cât şi cu Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Când vine vorba despre alianţe, 36% dintre subiecţi au o părere bună despre USL şi 18% despre alianţa dreptei, ARD.
Intenţiile de vot exprimate de cei chestionaţi arată că USL nu reuşeşte, deocamdată, să depăşească pragul de 50% care i-ar permite să nominalizeze fără emoţii premierul după alegerile parlamentare din 9 noiembrie. Alianţa de guvernare adună doar 48% din intenţiile de vot. ARD are 24%, iar PP-DD – 14%.

Primarii, liderii de opinie ai campaniei parlamentare
Sondaju scoate în evidenţă greutatea pe care primarii o vor avea în această campanie, pe post de agenţi electorali ai candidaţilor la Parlament, în contextul prăbuşirii încrederii în clasa politică. Astfel, instituţiile centralizate ale statului au cote mici de încredere: 18% Guvernul (la egalitate cu Justiţia), 13% Preşedinţia şi 12% Parlamentul. În schimb, pe primul loc la încredere se situează primăria din localitate: 48% dintre subiecţi au încredere în edilii lor. Nivelul de satisfacţie faţă de activitatea primarului respectiv este, de asemenea, de 47%.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2-5 noiembrie, pe un eşantion naţional de 1006 persoane prin metoda chestionarului faţă în faţă. Marja de eroare este de 3,1.
CITIŢI ŞI:

  • Sondaj IRES. Crin Antonescu, preferat de femei la vot
  • Dezastru în sondaje pentru Crin Antonescu
  • SONDAJ. Crin Antonescu e în cădere liberă în ceea ce priveşte încrederea românilor
  • Antonescu se prăbuşeşte în sondaje
  • Sondaj IRES: Antonescu s-a prăbuşit în topul popularităţii: 17%, la egalitate cu Băsescu
  • SONDAJ IMAS: USL a pierdut 10% din voturile românilor
  • EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%
  • Sondaj IRES: Antonescu s-a prăbuşit în topul popularităţii: 17%. El este la egalitate cu Băsescu
  • Sondaj CSOP: Ponta şi Antonescu plătesc factura referendumului