Sondaj. Care sunt preferințele românilor când vine vorba de cumpărături

Sondaj. Care sunt preferințele românilor când vine vorba de cumpărăturiSursa foto: Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Un sondaj INSCOP arată care sunt preferințele românilor când vine vorba despre cumpărături sau despre ajutorul pe care l-ar putea primi de la stat. Se pare că trei sferturi dintre români preferă să cumpere produse românești chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce 62.7% dintre români cred că produsele românești nu au vizibilitatea meritată pe rafturile din marile magazine, comparativ cu produsele din străinătate.

Ce produse cumpără românii

76,9% dintre români sunt de părere că în situații „de criză” trebuie să se bazeze pe oricine altcineva decât pe stat, așadar românii nu prea au încredere în partidele politice și în statul român, în general. Prima întrebare a sondajului a fost dacă românii sunt dispuși să dea mai mulți bani pentru a cumpăra produse românești, chiar dacă sunt mai scumpe. Aici 72,2% dintre români au spus că preferă să cumpere astfel de produse, chiar dacă sunt mai scumpe.

supermarket

Sursa foto: Dreamstime

Doar 26,3% dintre români spun că se uită la prețul cel mai bun, fără să le pese dacă sunt românești sau străine. Cei care îmbrățișează această politică sunt votanții PSD-PNL și cei ai AUR, în secial persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, cei inactivi (șomeri) și gulerele albastre (lucrătorii din fabrici), locuitorii de la țară și cei care nu au cont pe rețelele de socializare. În schimb, votanții AUR și tinerii sub 30 de ani spun că preferă să cumpere produsele mai ieftine.

market

Sursa: Arhiva EVZ

Preferințele românilor când vine vorba de cumpărături

O altă problemă ridicată de sondaj a fost prezența produselor agricole românești, pe rafturile marilor rețele comerciale. Aici, 62,7% dintre români cred că produsele agricole românești nu au o vizibilitate reală pe rafturi, pentru că magazinele ar prefera să afișeze produsele din străinătate.

33,4% dintre români cred că produsele românești nu sunt vizibile pe rafturi pentru că piața în sine este foarte mică și producția locală nu face față cererii. Cei care sunt de această părere ar fi votanții ADU (Alianța Dreapta Unită), în special persoanele cu vârsta între 30 și 45 de ani.

Puțini români apelează la ajutorul statului

O altă întrebare importantă ridicată de sondaj a fost situația de criză în care un cetățean ar avea nevoie, sau nu, de ajutorul statului. Aici, 76,9% dintre oameni cred că în astfel de situații ar trebui să se ajute singuri și doar apoi să ceară ajutorul sau sprijinul statului. Î 21,5% cred că statul trebui să-i ajute pe oameni cu orice preț.

Ne puteți urmări și pe Google News