Sonda spațială BepiColombo a realizat imagini unicat cu suprafața planetei Mercur. Ce caracteristică unică are

Pllaneta Mercur are un camp gravitațional uriaș

Sonda spațială europeană BepiColombo a reușit să surprindă fotografii în premieră de la suprafața planetei cele mai appropriate de Soare. Mercur are încă o serie de mistere care urmează să fie dezlegate, arată oamenii de știință, câmpul său gravitational uriaș fiind una dintre acestea.

Sonda europeană BepiColombo a fost plasată luni la 150 de mile (240 de kilometri) de suprafața planetei Mercur. într-o misiune spațială menită să aprofundeze cercetarea științifică asupra unei planete cu multe mistere.

Este al treilea zbor al sondei BepiColombo către Mercur și acesta a surprins o suprafață înțesată cu cratere a planetei, inclusiv un crater care a primit un nume în timpul acestei expediții, relatează Space.com.

Expediția de 7 ani se apropie de final

Misiunea comună europeană-japoneză, care s-a lansat în anul 2018, se apropie de punctul final al unui voiaj de 7 ani în interiorul Sistemului solar. În timpul acestui proiect, BepiColombo s-a bazat pe gravitatea planetelor Pământ, Venus și a țintei sale Mercur, cu scopul de a reduce viteza până în punctul în care să ajungă să se deplaseze de la orbita Soarelui la cea a lui Mercur până la finalul anului 2025.

Planeta Mercur surprinsă de sonda spațială BepiColombo

Cea mai recentă dintre ultimele manevre asistate de gravitație a avut loc luni și a inclus zborul sondei BepiColombo în limita  150 de mile (236 de kilometri) de suprafața planetei celei mai apropiate de Soare. Oamenii de știință din spatele misiunii spațiale au folosit această oportunitate pentru a realiza măsurătorile de mediu în apropierea planetei care se află la cea mai mică distanță de Soare în perimetrul sistemului solar. De asemenea, au realizat imagini cu suprafața sa arsă.

Mercur are o atracție gravitațională uriașă

Scopul principal al acestui survol este de a folosi gravitația planetei pentru a regla cu precizie traiectoria lui BepiColombo.  Misiunea BepiColombo a prelevat pentru prima dată mediul magnetic și cel al particulelor din jurul lui Mercur, în timpul survolului la 199 km în apropierea planetei, pe 1-2 octombrie 2021. De menționat că accelerometrele sale au resimțit atracția gravitațională uriașă a planetei. Datele colectate au fost convertite în sunete ce pot fi auzite de către urechea umană. Fișierul rezultat surprinde schimbarea intensității câmpului magnetic și a vântului solar.

Mercur este considerată, de asemenea, cea mai ascunsă planetă a Sistemului solar. Echipa de operare a sondei spațiale ghidează BepiColombo prin intermediul a 6 manevre de asistență gravitațională, urmând ca aceasta să intre pe orbită în jurul planetei în 2025.