Controlul respirației ajută somnul. Cinci pași descriși de experți

Somn. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mulți oameni au probleme cu somnul și se chinuie să doarmă. Stresul, cum ar fi criza costului vieții, provoacă genul de anxietate care face dificilă relaxarea.

De fapt, potrivit Mattress Online, aproximativ una din trei persoane din Marea Britanie se pare că suferă de insomnie - ceea ce înseamnă că o treime dintre ele se luptă să aibă o noapte bună de somn.

Acum, experții în somn ai companiei au colaborat cu hipnoterapeutul Clare Longstaffe, pentru a împărtăși sfaturi despre cum să folosești autohipnoza pentru a deveni mai calm în perioadele de anxietate.

Clare este o expertă în acest domeniu, deoarece este un hipnoterapeut de frunte la organizația caritabilă Cavendish Cancer Care, unde a dezvoltat o serie de tehnici diferite de respirație cu degetul pentru a-i ajuta atât pe pacienți, cât și pe cei dragi acestora să facă față impactului cancerului.

Împreună, au compilat sfaturi despre practica meditativă cunoscută sub numele de „respirația cu degetul” - o metodă rapidă și ușoară de autohipnoză care vă poate calma nervii și vă poate ajuta să vă recâștigați somnul...

Ce este respirația cu degetele?

Potrivit experților: „Respirația cu degetul este o formă de autohipnoză care poate fi folosită pentru a vă readuce la o stare de spirit mai calmă și mai rațională în momentele de anxietate sau de neliniște”.

„Implică o combinație de atingere și respirație controlată, printr-o serie de poziții ale degetelor și mișcări ale mâinilor, în timp ce vă concentrați pe inspirație și expirație profundă.”

Aceștia adaugă că studiile au descoperit că un control eficient al respirației face mai mult decât să vă ajute să vă relaxați mental.

Ei susțin că poate favoriza eliberarea de melatonină, care este „hormonul produs de glanda pineală din creier, responsabil pentru reglarea ritmului circadian al organismului și pentru gestionarea ciclului natural de somn”.

Cum se face respirația cu degetele?

În colaborare cu Cavendish, experții în somn de la Mattress Online au alcătuit un ghid în cinci pași despre cum puteți încorpora respirația cu degetul în propria rutină.

Pasul 1: Începeți prin a vă întinde sau a vă așeza într-o poziție confortabilă. Relaxați-vă respirația inspirând mai adânc și mai lent decât ați face-o în mod normal.

Pasul 2: Apropiați degetele de degetul mare de la o mână într-o poziție relaxată și arcuită. Folosind cealaltă mână sprijiniți lejer vârfurile degetelor strânse în palmă. Numărați cinci respirații relaxate în timp ce vă mențineți mâinile în această poziție.

Pasul 3: Schimbați mâinile și numărați din nou cinci respirații

Pasul 4: În continuare, țineți degetul mare în sus cu o mână și apoi înfășurați degetele celeilalte mâini în jurul degetului mare opus. Țineți liber degetul mare în timp ce numărați 5 respirații relaxate. Apoi schimbați mâinile și numărați din nou cinci respirații.

Pasul 5: Repetați acest proces cu restul degetelor, adică înfășurați degetele unei mâini în jurul arătătorului opus și apoi al mijlociului (ș.a.m.d.) și țineți-le timp de 5 respirații relaxate, înainte de a schimba mâna și de a repeta procesul.

Vorbind despre această tehnică, Chloe Angus, Corporate Wellbeing Manager la Cavendish, a descris modul în care stresul poate afecta modul în care respirăm.

Ea a explicat: „Răspunsul nostru înnăscut la stres de tip „luptă, fugi” ne poate face să accelerăm sau să ne ținem automat respirația în perioadele de stres sau de agitație generală și, de cele mai multe ori, nu observăm până când nu începem să simțim tensiune”.

Ea a adăugat că, în perioadele de stres, dacă putem deveni conștienți de respirația noastră și ne concentrăm pe încetinirea și relaxarea în respirație, acest lucru poate fi de ajutor în trecerea la odihnă și digestie.

Chloe a continuat: „Crearea obiceiului de a acorda atenție respirației noastre în diferite momente ale zilei poate ajuta la gestionarea emoțiilor și a stresului și ne oferă momente de pauză și de recentrare în momentul prezent”.

„Vă recomandăm să vă planificați să practicați respirația în mod regulat atunci când nu sunteți stresat, dacă ceva ne este familiar, este mai probabil să ne amintim să îl folosim atunci când avem cea mai mare nevoie de el”, potrivit Mail Online.