SOMAȚIE din partea Consiliului Europei. Acuzaţiilor de violenţă sunt CUTREMURĂTOARE

SOMAȚIE din partea Consiliului Europei.  Acuzaţiilor de violenţă sunt CUTREMURĂTOARE Sursă foto: Consiliul Europei

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a trimis o scrisoare prim-ministrului croat Andrej Plenkovic în care somează să finalizeze anchetele în care sute de migranți au semnalat violențe din partea polițiștilor croați.

„Să înceapă şi să finalizeze rapid anchete eficace şi independente asupra tuturor cazurilor cunoscute de expulzări colective şi asupra acuzaţiilor de violenţă împotriva migranţilor”.

Potrivit datelor Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), invocate în scrisoare, din cei 2.500 de migranţi expulzaţi de Croaţia, 700 au semnalat violenţe comise de poliţiştii croaţi, potrivit www.agerpres.ro

Pe baza a numeroase mărturii despre violenţe sau furturi de telefoane mobile, organizaţii neguvernamentale denunţă frecvent astfel de rele tratamente. De pildă, organizaţia Medici fără frontiere, prin coordonatorul său pentru Balcani, Stéphane Moissaing, făcea referire în august 2017 la 'o constantă' a poliţiilor din Croaţia, Bulgaria şi Ungaria, cu 'aceleaşi istorii repetitive de tineri bătuţi, umiliţi şi atacaţi de câini'.

Ne puteți urmări și pe Google News

În scrisoarea sa, comisarul Dunja Mijatovic mai cere Zagrebului să 'facă astfel încât o procedură echitabilă şi eficace să fie accesibilă oricui doreşte să ceară azil', menţionând că 1.500 de migranţi nu au putut începe această procedură.

Într-o scrisoare de răspuns, ministrul croat de interne, Davor Bozinovic, a replicat că 'nu au fost stabilite niciun caz de rele tratamente din partea poliţiei împotriva migranţilor (...) şi niciun furt'.

În calitate de stat candidat la admiterea în Spaţiul Schengen, Croaţia are 'obligaţia de a proteja frontiera naţională de treceri ilegale', a adăugat ministrul de interne