Soluții pentru pensionarii cu decizii greșite de recalculare. Cum verifici majorările fără documentul oficial
- Iulia Moraru
- 17 august 2024, 11:47
România. Odată ce poștașii au început să livreze deciziile de recalculare, au apărut și primele probleme. Pensionarii s-au trezit cu documentele greșite, fără să știe ce trebuie făcut în astfel de cazuri.
În acest context, Daniel Baciu a declarat că a discutat cu directorii caselor de pensii pentru a asigura suplimentarea personalului la ghișee, în caz că pensionarii se vor prezenta pentru a solicita informații suplimentare.
Ce să faci dacă ai primit decizia de recalculare greșită
„Un pensionar, în momentul în care este nemulțumit sau nedumerit de ce anume găsește, ar trebui să facă o minimă procedură prealabilă, în sensul în care ori să facă o petiție la Casa de Pensii, ori să meargă la biroul de relații cu publicul sau într-o audiență la conducerea Casei de Pensii în care să ceară lămuriri, informații suplimentare cu privire la conținutul acestei decizii de recalculare”, susțineșeful Casei de Pensii.
Baciu a menționat că se așteaptă ca pensionarii care nu înțeleg pe deplin acești indicatori, care nu sunt foarte complecși, să se adreseze ghișeelor pentru lămuriri.
Prin urmare, personalul de la ghișee va oferi informațiile necesare fiecărui pensionar care solicită clarificări.
Calcularea majorărilor pensiei, în absența deciziei
Daniel Baciu a explicat cum își pot calcula pensionarii majorările pensiei în absența deciziei de recalculare.
Potrivit acestuia, la recalculare se pornește de la numărul de puncte menționate în ultima decizie de pensionare. Dacă pensionarii au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, se aplică punctele de stabilitate de 0,5, 0,75 sau 1 punct.
Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele existente în decizia de pensionare, rezultând un total care se înmulțește cu valoarea fixă a punctului de referință.
Începând cu 1 ianuarie, valoarea punctului de referință este de 81, ceea ce va determina noul cuantum al pensiei.
„Sunt două faze ale aplicării acestei noi legi a pensiilor. Acum, când poștașii merg și duc aceste decizii se referă la pensionarii în plată. Adică la aproape 4,8 milioane de pensionari. Cine va ieși la pensie începând cu data de 1 septembrie se supune exact noi legi a pensiilor care o știm toată lumea.
Este cea mai profundă reformă care s-a făcut în sistemul public de pensii, pentru că practic am recalculat tot ce a fost în urmă și cei care vin de la 1 septembrie au aceleași reguli de calcul ca și cei care sunt în plată”, a mai explicat Daniel Baciu.
Pensiile vor crește în fiecare an
Șeful Casei de Pensii a mai adăugat că noua lege a pensiilor este considerabil mai simplă și mai predictibilă, datorită unui mecanism de indexare a pensiilor foarte clar, care va intra în vigoare începând cu anul viitor.
„Dacă înainte această indexare se făcea așa, ad-hoc din pixul politicienilor, acum lucrurile sunt foarte clare, în sensul că avem foarte clar mecanismul de indexare din care tot timpul pensiile vor crește de la 1 ianuarie.
Și va fi actualizat cu 100% din rata inflației, la care se mai adaugă și creșterea economică realizată prin câștigul salarial mediu brut pe economie”, a mai precizat Daniel Baciu.