Şase ascensoare din Petroşani au fost dotate cu cartele de acces, după ce o parte dintre locatarii blocurilor în cauză au refuzat să-şi achite cotele-parte pentru cheltuielile comune. Fenomenul este nou în Petroşani, dar are vechime în Deva, şi a apărut în Ştei, judeţul Bihor, cu 14 ani în urmă, după cum spun reprezentanţii firmei care se ocupă de modernizarea ascensoarelor.
Istvan Hodos, maistrul din cadrul societăţii de interes local „Gospodărie Pres Com” Petroşani se ocupă direct de gestionarea problemei ascensoarelor. El spune că, în general, lifturile cu cartelă au apărut în blocurile în care anul s-au făcut modernizări ori reparaţii costisitoare ale ascensoarelor. „În momentul în care unii dintre locatarii blocului au refuzat să-şi achite cota de 500, 600 sau 700 de lei pentru modernizarea ascensorului, ceilalţi proprietari de apartamente au decis să acopere ei diferenţele, dar şi să monteze dispozitive asemănătoare cu acel interfon de la scara blocului”, adaugă Hodos. În total, în Petroşani există doar 50 de ascensoare şi numai 30 mai sunt funcţionale. Toate şi-au depăşit însă durata de viaţă şi nu mai primesc aprobare de funcţionare din partea instituţiilor de resort (în special CNCIR).
„E mai bine aşa”
Salvina Neag este responsabilul de scară al unui bloc cu 10 etaje din Petroşani care s-a numărat printre primele imobile care au varianta „upgradată” a liftului comunist. „Din 66 de proprietari de apartamente, doar vreo 50 au pus banii pentru repararea şi modernizarea liftului. A trebuit să scoatem câte 500 de lei de apartament, sumă care, în Valea Jiului e aproape cât un salariu. Cei care nu au plătit, urcă pe jos. Sunt şi vecini de la etajul 1 care fac asta, dar sunt şi vecini de la etajul 10 care nu au plătit. Singurul inconvenient este că, atunci când îţi vin musafiri, trebuie să cobori să-i preiei cu liftul. Dar e mai bine aşa. Nu mai umblă toată lumea cu el şi a scăzut şi factura de curent de pe scară”, spune femeia.
O poveste din 2000
Firma care a montat instalaţiile de acces în lift din Petroşani este din Deva şi se ocupă cu repararea şi modernizarea de ascensoare. Patronul firmei, Costel Maniţiu, spune că, pentru prima dată, a montat asemenea dispozitive la cele trei blocuri-turn din oraşul Ştei, judeţul Bihor, în urmă cu 14 ani. „Lifturile s-au pus în funcţiune acolo prin 1998, iar după un an au început să apară problemele între locatari. Acolo am montat primele astfel de dispozitive suplimentare. Apoi ni s-au mai cerut instalaţii pe bază de cartelă la ascensoare în Deva. În total, cred că am dotat vreo 20 de lifturi cu dispozitive de acces pe bază de cartelă”. Costel Maniţiu adaugă că costul unei asemenea instalaţii este de aproximativ 600 de lei, după care creşte în funcţie de numărul total de cartele dorite. Pentru o instalaţie cu 100 de cartele, costul total este de 2.200 de lei.