Victor Ponta, contra Antonescu: "Oamenii nu au cerut să plece opoziția"
- Marius Vulpe
- 24 ianuarie 2012, 16:14
Victor Ponta s-a răzgândit în privința oportunității demisiei în bloc a parlamentarilor PSD și PNL, soluție propusă de Crin Antonescu. După ce ieri liderul PSD se arătase solidar cu colegul de alianță, Ponta, confruntat cu opoziția din PSD față de acest gest, a declarat că nu este o soluție.
Niciun deputat sau senator PNL nu a demisionat din Parlament, a declarat azi la Iaşi preşedintele liberalilor, Crin Antonescu. Parlamentarii liberali care şi-au manifestat disponibilitatea pentru acest gest şi-au depus demisiile în alb doar la liderul de partid, care nu le-a activat încă în lipsa unui consens în interiorul USL pe această temă, a mai explicat Antonescu. Consensul nu pare a apărea în viitorula propiat: social-democratul Victor Ponta a susţinut că nu se pune problema ca parlamentarii USL să mai meargă în legislativ şi să-şi mai ridice indemnizaţiile în situaţia dată.Antonescu a punctat că va fi o hotărâre comună a USL pe această temă a demisiilor parlamentarilor USL în urma unor discuţii prealabile. Nici un demisionar la PNL “Niciun parlamentar liberal nu a demisionat efectiv. Toţi sunt în interiorul mandatului. A fost o discuţie informală, la grupul nostru parlamentar, după şedinţa extraordinară de ieri a Parlamentului, în care s-a ridicat şi problema demisiilor. Oamenii noştri au spus că sesiunea nu a rezolvat mare lucru. Am avut doar o discuţie în interiorul partidului", a arătat Crin Antonescu.
Liderul liberalilor a ţinut să atragă atenţia totodată că, potrivit legislaţiei, demisiile devin active doar în momentul depunerii lor la secretariatul Senatului sau Camerei Deputaţilor.
“Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, dar şi alţii şi-au scris demisiile care ulterior au ajuns la mine. Ele nu sunt activate. Trebuie depuse la secretariatul Senatului sau Camerei Deputaţilor şi confirmate apoi în prima şedinţă a Parlamentului de după reluarea sesiunii. Aşa că în prezent nu avem nici un demisionar din Parlament", a declarat Crin Antonescu Metoda "oportună" pentru Ponta: boicotarea legislativului cu neridicarea indemnizațiilor
La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta s-a pronunțat pentru necesitatea găsirii unei metode oportune pentru ca puterea să plece de la guvernare. Alta decât cea a demisiei propriilor parlamentari, a sugerat liderul social-democrat care pare a opta pentru soluţia unei greve parlamentare. El a afirmat că nu se pune problema ca parlamentari opoziţiei să revină la lucrările Parlamentului, la începutul sesiunii parlamentare din februarie, să-şi ridice indemnizaţiile şi să participe la şedinţe, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. "Nu se pune problema ca de la 1 februarie, peste o săptămână adică, să ne ducem înapoi la Parlament, să ne încasăm salariile şi să stăm alături de Roberta Anastase şi de toţi cei care susţin încă Guvernul Boc ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. E clar că trebuie să avem o atitudine clară, o atitudine decisă. În acelaşi timp, însă sunt absolut convins că obligaţia noastră a celor din USL este de a fi responsabili şi de a le spune oamenilor ce facem după ce acest Guvern nu va mai fi în funcţie, după ce acest Guvern nu va mai fi în funcţie, cum facem să păstrăm echilibrul economic şi social", a explicat Ponta. Întrebat despre varianta ca parlamentarii opoziţiei să demisioneze în bloc din Parlament, Ponta adat un răspuns evaziv. "Oamenii nu au cerut să plece Opoziţia, oamenii au cerut să plece Puterea, motiv pentru care noi trebui să găsim orice metodă prin care actualul Guvern să demisioneze, să ajungem la alegeri anticipate şi pentru Parlament şi pentru preşedinte. Dacă asta presupune demisia noastă din Parlament nu am nicio secundă nicio ezitare să o fac alături de toţi colegii, pentru că e o decizie a USL. Dacă presupune un alt tip de acţiune îl vom stabili împreună şi aşa vom face", a mai afirmat liderul PSD.