Soluţia pentru a-l convinge pe cel mic să mănânce legume. "După 6 ore, va cere singur de mâncare"
- Antonia Hendrik
- 28 decembrie 2016, 12:00
Vreţi să introduceţi în meniul copilului brocoli ori alte legume? Cercetările arată ca de 20 de ori trebuie să "vadă" creierul celui mic un aliment, ca să ajungă să-i placă.
Nu cautati asadar alternative la hrana sanatoasa. Il vedeti ca refuza varza, morcovii ori salata? Nu renuntati dupa primele 2-3 incercari.
“Nu-mi plac legumele!”, spune cel mic. Mancati in fata lui, de cel putin 20 de ori, "neplacutele” legume. Daca il puneti doar pe el sa le consume, va crede ca e pedepsit. In contextul in care vreti sa il obisnuiti sa consume, asa cum e normal, din toate grupele alimentare - branzeturi, cereale, legume, fructe, carne - recompensele prin mancare nu au ce sa caute in ecuatie.
Adina Dumitrescu, psiholog: "El va dori tot timpul sa primesca o prima, pentru ca a facut ceva deosebit, sau va avea stima scazuta de sine cand va face ceva care lui i se pare gresit."
O bomboana pentru o actiune pozitiva este un discomfort oferit copilului, ulterior, pe toata viata. Vreti sa-l recompensati, cateva cuvinte au impactul dorit: ‘’Esti foarte tare!’’
Revenind la mofturi alimentare. “Nu vreau sa mananc!”. Aceasta fraza nu se trateaza nici cu rugaminti, nici cu amentintari. Nici cu vitamine ori cu alte medicamente care induc pofta de mincare.
Este sanatos, dar nu vrea sa minance. Refuzul alimentar se trateaza prin pauza alimentara de cateva ore. Cel putin 6. Dupa aceste ore, va cere singur de mancare. Si cand cere, puteti sa ii dati ce are nevoie, nu dulcurile pe care le vrea la orice ora."
“Vreau dulciuri!”. Daca aceasta rugaminte nu se leaga de o activitate fizica, inseamna ca au nevoie de atentie. Iar “vreau bomboane” inseamna de fapt - “vreau sa ma bagi in seama”, “sa ma mangai”, “sa vorbesti cu mine”.
Daca vor dulce dupa orice fel de activitate fizica, nivelul zaharului din sange e dramatic scazut. Dar nici in acest caz nu se trateaza cu bomboane:
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In cazul unui copil, spre exemplu, nu dam direct zahar. Putem da un baton de cerele cu fructe uscate. Sau o banana, sau un fruct."
In felul acesta, nivelul zaharului din sange va creste lent, asa cum e normal. Si nu prin socuri glicemice. Dupa 2 ore de la un efort fizic, cel mic ar nevoie de o masa generoasa formata din carne sau oua sau branzeturi, insotite de legume crude, titrează stirileprotv