Soluția la sărăcie: la notar pentru norma de hrană. Polițiștii locali muncesc pentru 500 de lei pe lună

Soluția la sărăcie: la notar pentru norma de hrană. Polițiștii locali muncesc pentru 500 de lei pe lună

Cu salarii și așa extrem de mici, doar unii polițiști locali primesc norma de hrană. Legea e interpretată în trei feluri, în lipsa normelor de aplicare.

În medie, salariul unui polițist local, este de 700 de lei. Există și cazuri în care un asemenea angajat din subordinea primăriilor ia în mână 500 de lei. Puțin mai mult iau cei din București, după cum explică sindicalistul Vasile Lincu, de la Prolex. Salariile nu sunt uniforme ba, mai mult, există o lege care e interpretată după bunul plac de consiliile locale, pentru că nu au apărut normele de aplicare ale ei. În aceste condiții, unii primesc norma de hrană, de 24 de lei pe zi, alții - nu.

Umilință pentru sporuri

O soluție găsită de polițiștii locali din Ploiești a fost să meargă la notar, unde vor semna pe proprie răspundere că vor înapoia banii, dacă legiuitorii vor stabili că normele de aplicare ale Ordonanţei prevăd alte dispoziţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând de vineri noapte, de la schimbul III, polițiștii locali au refuzat să-și mai exercite atribuțiile de serviciu până când municipalitatea nu le va plăti norma de hrană. Ei susţin că salariile sunt mici și că mulţi nu mai au nici bani să ajungă la serviciu. Acesta este și motivul pentru care sunt dispuși ca, înainte de acordarea sumelor aferente normei de hrană, să dea o declaraţie notarială prin care să se angajeze că vor returna banii în cazul în care normele Ordonanţei de Guvern vor prevedea alte dispoziţii. Conform hotărârilor aprobate la Ploiești, poliţiștii locali ar urma să beneficieze de 24 de lei/zi drept normă de hrană. Angajamentele individuale vor fi semnate începând de astăzi, de la ora 10.00.

Fiecare face ce vrea cu banii de hrană

Vasile Lincu a precizat, pentru EVZ, că reglementarea normei de hrană s-a făcut prin OUG nr. 65/2014. „Campania a trecut și a venit timpul să se emită o Hotărâre de Consiliul Local pentru acordarea normei de hrană. Dacă erau oameni de pe stradă și tot nu făceau un text mai prost decât cel din OUG nr. 65/2014”, este de părere Lincu. La aceeași lege au fost, până în prezent, trei interpretări, explică acesta. Prima, se referă la cuantumul normei de hrană- unele consilii locale au acordat, altele nu. În plus, cele care au dat au făcut-o în două feluri „în limita bugetului aprobat” sau au luat exemplul poliţiștilor din MAI. Apoi, cu privire la modul de calcul al normei de hrană - unele consilii locale au acordat norma de hrană pe zile efectiv lucrate, fără să motiveze în vreun fel hotărârea, altele au acordat norma pe zile calendaristice, similar personalului cu statut special din MAI.

Cu privire la personalul căreia i se acordă norma de hrană- unele consilii locale au acordat normă de hrană întregului personal din Poliţia Locală, respectând voinţa legiuitorului exprimată în expunerea de motive prin menţionarea numărului posturilor ocupate. Alte consilii locale au acordat norma de hrană doar personalului încadrat în funcții publice specifice. Pentru a clarifica situaţia, Guvernul a modificat din nou legea și a prevăzut norme metodologice aprobate prin Hotărâre de Guvern.

Proiectul, în ședința de mâine a Guvernului

Sindicalistul Vasile Lincu spune că a primit, ieri, un proiect de Ordonanță de Urgență care va fi luat în discuție în ședința de Guvern, de miercuri. „În act se prevede ca întreg personalul Poliției Locale să primească norma de hrană. Dacă va trece rapid de această etapă, la începutul următoarei luni se poate aplica”, a mai precizat Lincu. „Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative, Guvernul a permis autorităților administrației publice locale, ca în limita resurselor financiare să acorde normă de hrană pentru polițiștii locali. Prin norma limitativă, la categoria polițiști locali au fost excluși un număr de 5.041 salariați din poliția locală, care au statul de funcționari publici sau de personal contractual. Prin neadoptarea unei măsuri care să permită extinderea dreptului la norma de hrană se menține o măsură discriminatorie între salariații poliției locale”, se arată în proiectul ordonanței.