Solstițiul de vară 2024, cel mai timpuriu din ultimii 228 de ani. Ce semnificație are

Caniculă. Sursa foto: arhiva EVZ

Solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie 2024. În această zi longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. De asemenea, emisfera nordică va avea cea mai lungă zi a anului, Soarele atingând cea mai înaltă poziție pe cer. Mai mult, anul acesta va fi cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimii 228 de ani.

Solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice

Solstițiul de vară este un eveniment astronomic ce marchează punctul în care axa Pământului este cel mai mult înclinată spre Soare, în emisfera nordică. Acesta marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și începutul iernii astronomice în emisfera sudică.

Solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice. Sursa foto: NASA

Mai exact, Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o miscare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

Solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice. Sursa foto: Pixabay

Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an

Denumirea de solstițiu (Soarele stă) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.

Solstițiul de vară dă startul nopților mai lungi

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Este interesant de amintit faptul că, bazându-se pe acest fenomen, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 î.Ch., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12′, și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie, informează astro.ro.