Solicitare de la Electrica. Pagubele cauzate de condiţiile meteo reţelelor să fie plătite de consumatori

Solicitare de la Electrica. Pagubele cauzate de condiţiile meteo reţelelor să fie plătite de consumatori

Pagubele cauzate de situaţia meteorologică de săptămâna trecută din Moldova s-ar putea ridica la câteva milioane de lei şi vor trebui recunoscute de Autoritatea de Reglementare (ANRE) în tarifele finale plătite de consumatori, a declarat, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, în cadrul unei conferinţe de presă.

El s-a referit la situaţia de la finele săptămânii trecute, când, din cauza unor căderi masive de zăpadă apoasă, coroborată cu vânt puternic, au căzut la pământ peste 425 de stâlpi de medie tensiune din aria de acoperire a filialelor Electrica, respectiv în judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Prahova şi Cluj.

"Există o metodologie clară a ANRE, iar, în momentul în care ai o situaţie de calamitate şi autorităţile recunosc asta, pagubele, în mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care să atingă milioane de euro. Mă aştept să fie de câteva milioane de lei. Dar da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE", a spus Stancu, citat de Agerpres.

Aceasta declaraţie apare în contextul în care, sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile.

Potrivit reprezentanţilor Electrica, luni la orele amiezii mai erau nealimentaţi 23.000 de consumatori din zonele arondate companiei, faţă de vârful de 130.000 de consumatori nealimentaţi, înregistrat vineri la ora 12:00.

"Sperăm ca în maximum 48 de ore să nu mai avem nicio problem”, a adăugat Stancu.

Totodată, el a precizat că Electrica va investi în acest an 170 de milioane de euro, dublu faţă de 2014, anul listării la bursă, când s-au alocat 90 de milioane de euro. Investiţiile vor merge cu precădere spre zonele de medie şi joasă tensiune.

Stancu a mai spus că va cere Camerei de Comerţ şi Industrie recunoaşterea situaţiei de forţă majoră, ceea ce va exonera compania de eventuale litigii şi solicitări de despăgubiri.

De partea cealaltă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, confirmă faptul că existenţa unei situaţii de forţă majoră este declarată de Camera de Comerţ.

"După declararea situaţiei de forţă majoră, distribuitorii vor trebui să-şi facă reparaţiile şi să aducă la ANRE pentru recunoaşterea acestor cheltuieli în tariful de anul viitor, iar ANRE analizează această solicitare", a mai spus Havrileţ.