Soldaţii care aduc cu ei războiul în propriile case

Soldaţii care aduc cu ei războiul în propriile case

Documentarul "Ravagiile războiului: 1861 - 2010" analizează una din cele mai grave probleme ale războiului, stresul posttraumatic.

Tineri care se maturizează înainte de vreme pe câmpul de luptă nu vor să vorbească despre tot ceea ce îi macină tocmai pentru că armata îi învaţă să fie duri. De aici şi până la un final tragic pentru aceşti bărbaţi este un pas mic.

Cazuri din Războiul Civil

Stresul posttraumatic este o anxietate paralizantă care rezultă din expunerea la situaţii careţi pun în pericol viaţa. Astfel de cazuri au fost documentate încă din timpul Războiului Civil American, când oamenii îi spuneau "isterie", "melancolie" sau "nebunie".

Ne puteți urmări și pe Google News

Războaiele din Afganistan sau Irak cauzează acelaşi fel de probleme. Unul din opt soldaţi americani suferă de stres posttraumatic, conform unui studiu realizat în 2004. Cei care încearcă să ajute se lovesc de câteva piedici. Una dintre ele este reticenţa soldaţilor de a vorbi despre sentimentele lor. Apoi, este vorba de imprevizibilitatea acestei boli. De multe ori, nici măcar cei apropiaţi nu îşi dau seama că este ceva în neregulă.

În plus, manifestările acestei boli sunt foarte diverse: depresie, violenţă faţă de cei din jur, tendinţe de sinucidere. Asta face dificilă tratarea.

Documentarul realizat în 2010 vorbeşte despre evoluţia acestui fenomen în Statele Unite şi despre cum pot fi ajutaţi aceşti tineri soldaţi. James Gandolfini (Tony Soprano în "Clanul Soprano") este implicat în documentar în calitate de producător executiv. 20.00 - HBO <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/yUCdj68UA2I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>