Soldaţi UCRAINENI puşi să îşi mănănce uniformele. Prizonieri umiliţi şi bătuţi în plină stradă de separatişti proruşi la Donețk. Scene VIDEO care afectează emoţional
- Agrama Andreev
- 28 ianuarie 2015, 19:13
Ce se întâmplă la Donețk încalcă în mod flagrant convenţiile de la Haga. Sunt crime de război ale invadatorilor ruşi în Ucraina, modul cum sunt aruncaţi în stradă, dintr-o dubă mai mulţi soldaţi împuşcaţi, şi cum sunt "interogaţi" soldaţii urcaineni, iar apoi aproape linşaţi de oameni care le strigă cuvinte de ocară, încalcă toate reglementările cu privire la modul în care ar trebui trataţi prizonierii de război. Imaginile video ce circulă pe internet sunt socante chiar şi pentru cei cu sânge rece.
Convenţiile de la Haga interzic maltratarea prizonierilor şi interzic expunerea lor publică în ipostaze umilitoare.
Parada prizonierilor prin oraş, scuipaţi şi bătuţi de lume cât şi filmarea acestora de televiziunile ruseşti par scene de coşmar.
Deşi cel care îi interoghează la începutul videoclipului ar fi separatist rus, are o reală problemă să şi vorbească limba maternă şi este cât se poate de evident că este mercenar. Din înregistrare reiese că vorbeşte foarte prost ruseşte, abia se înţelege ce spune.
Interogatoriul, “Ce căutaţi aici la noi, de unde sunteţi?”, este evident doar de faţadă, pentru televiziunile care filmează scena, dar faptele lui sunt cele care îl definesc. După ce trece pe la fiecare şi le reclamă violent să dea explicaţii, le taie soldaţilor ruşi uraineni buucăţi din uniforme şi îi pune să le mănânce. Nu e ceva simbolic, îi urmăreşte atunci când îşi înghit bucăţile textile îmbibate de propriul sânge.
La un moment dat, în timp ce soldaţii au fost aduşi în centrul oraşului pentru a fi supuşi oprobiului public, unul din prizonieri este pus să "mărturisească" în faţa camerelor "crimele" pe care le-a comis. Microfonul este inscripţionat “Pervîi Kanal”, post de televiziune din Moscova.
Atenție! Sunt scene care vă pot afecta emoţional
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
De altfel parada umilitoare a soldaților ucraineni luați prizonieri de rebelii proruși în timpul luptelor de la aeroportul din Donețk, cucerit de rebelii proruși după luni de lupte, a fost condamnată de o lume întreagă. Soldaţii ucraineni au fost forțați joi de separatiştii ruşi să iasă într-un marș umilitor pe străzile orașului, unde au fost loviți și insultați de trecători, deși prezentau urme vizibile ale rănilor, scrie Agerpres, citând AFP.
Unul dintre militarii ucraineni a fost dus în stația unde cel puțin 13 civili au fost uciși în urma căderii unui obuz peste un troleibuz, atac pentru care trupele ucrainene și rebelii se acuză reciproc. După cum se poate vedea într-o înregistrare postată pe YouTube, soldatul cu fața plină de vânătăi primește numeroase lovituri în timp ce reporterii ruși apropie microfoanele de el, iar alături, căzută pe asfalt, încă se afla una dintre victimele atacului.
Ceilalți prizonieri au fost urcați într-un camion și duși la gara din Donețk, de unde au fost obligați să înceapă un marș prin oraș suportând insultele trecătorilor, iar în final au fost aduși cu toții la locul căderii obuzului, unde rebelii proruși i-au forțat să se așeze în genunchi, în timp ce localnicii aruncau în ei cu sticle și cu alte obiecte.
Majoritatea prizonierilor, care purtau haine civile, erau răniți și aveau bandaje vizibile, mai ales în zona feței.
Președintele autoproclamatei "republici populare Donețk", Alexandr Zaharcenko, a asistat la aceste scene, el anunțând de altfel anterior că prizonierii ucraineni vor fi plimbați pe străzi 'pentru a cere iertare oamenilor'.
Armata ucraineană a confirmat joi că a abandonat aeroportul din Donețk, complet distrus. Un purtător de cuvânt al trupelor ucrainene a declarat că autoritățile de la Kiev negociază cu rebelii eliberarea prizonierilor, dar Zaharcenko a răspuns apoi că nu vrea 'să audă sau să vorbească' despre niciun nou schimb de prizonieri.