Șoimi, porumbei și struți. Țările NATO în funcție de atitudinea față de războiul din Ucraina

Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Țările membre Organizației Nord-Atlantice au divergențe în ceea ce privește modalitatea în care războiul din Ucraina poate fi oprit.

Țările NATO pot fi împărțite în trei categorii: „șoimi”, „porumbei” și „struți”, potrivit The Sunday Time. Șoimii sunt cei care consideră că Rusia ar trebui să primească replica cea mai drastică pentru ceea ce a făcut în Ucraina, astfel încât să nu mai fie tentată să comită acte de agresiune în viitor.

O țară reprezentativă pentru „șoimi" este Polonia, care de la începutul războiului a fost alături de Ucraina prin promovarea inițiativelor de a oferi armele necesare susținerii războiului și de a impune sancțiunile cele mai dure împotriva Rusiei.

De asemenea, țările din categoria „șoimilor" susțin ideea ca Ucraina să fie ajutată să recucerească teritoriile ocupate, inclusiv cele Donbas și Peninsula Crimeea.

Porumbeii

„Porumbeii" sunt reprezentați de țările din NATO care doresc o încetare rapidă a războiului, chiar și cu prețul concesiilor teritoriale din partea Ucrainei. Aceste țări și-ar dori o retragere a trupelor de pe pozițiile ocupate înainte de 24 februarie, data la care Vladimir Putin a început războiul, precum și recunoașterea statutul actual al Crimeei și celor două republici separatiste Lugansk și Donețk.

The Sunday Time a citat, sub anonimat, un înalt oficial din țările scandinave, care a descris capitularea Ucrainei, după luni în șir de război și milioane de victime, drept un rezultat „nedrept, dar practic".

Struții

În ultima grupă, cea a „struților", sunt incluse țările care încearcă o distanțare față de evenimentele din Ucraina, concentrându-se doar pe problemele lor interne. Țările din categoria „struților” susțin oficial deciziile Alianței Nord-Atlantice, dar nu fac aproape nimic concret. Din această categorie fac parte țările din sudul Europei, potrivit jurnaliștilor britanici.

Aceștia mai spun că Ucraina ar putea, în viitor, să creeze o alianță cu țările care o ajută în mod activ în lupta împotriva invadatorilor din Federația Rusă, precum Polonia, Marea Britanie și unele dintre țările baltice.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a fost ajutată de SUA și Europa prin măsurile de ordin financiar, energetic, tehnologic, industrial, dar și cu arme. Au fost și impuse sancțiuni pentru 1158 de persoane fizice și 98 de persoane juridice.