NATO își va consolida prezența militară în Europa

NATO își va consolida prezența militară în Europa Sursa: arhiva EVZ

Miercuri, 29 iunie, la summitul Alianței Atlantice de la Madrid, Joe Biden a anunțat o creștere a numărului soldaţilor americani în mai multe țări europene. Un cartier general permanent va fi deschis și în Polonia.

"Miercuri, 29 iunie, în timpul summitului NATO de la Madrid, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat o întărire considerabilă a prezenței militare americane [în Europa]", relatează cotidianul spaniol "El País". Nemulțumiți să crească de la patru la șase numărul distrugătoarelor lor dislocate pe baza navală [spaniolă] Rota, așa cum expuseseră cu o zi înainte, americanii şi-au înmulțit anunțurile. Și ziarul citat detaliază: "Instalarea în Polonia a unui cartier general permanent pentru Corpul 5 de armată al acestora, trimiterea unui batalion de sprijin pe teritoriul polonez, desfășurarea în România a unei brigăzi de aproximativ 3.500 de oameni prin rotație, întărirea prezenței acestora în țările baltice, staționarea a două escadrile suplimentare de Avioane de luptă F-35 în Regatul Unit și capacități sporite de apărare aeriană în Germania și Italia".

Mișcarea pe care o va face NATO în Europa

Această explozie de anunțuri din Statele Unite reprezintă "un nou pas important" într-un context de conflict în Europa de Est, notează ziarul. De la începutul războiului din Ucraina, Washingtonul a trimis deja 20.000 de militari suplimentari pe Bătrânul Continent, ducând astfel totalul contingentului american din Europa la 100.000 de unități, notează Courrier international.

Pentru cotidianul din Madrid, orașul care găzduiește summitul, anunțul privind batalionul din Polonia are, pe lângă semnificația sa militară, "o profundă semnificație politică". Într-adevăr, aceasta va fi "prima desfășurare permanentă a Statelor Unite pe flancul estic al NATO", adică cea mai expusă amenințării ruseşti. O acțiune concretă pentru a reacționa eficient la "schimbarea geopolitică de o amploare fără precedent de zeci de ani" reprezentată de conflictul din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest război a determinat și Suedia și Finlanda să se alăture Alianței Atlantice. Acordul în acest sens, anunțat deja marți seara, este, fără îndoială, cel mai important rezultat al acestui summit.

"Vladimir Putin voia o 'finlandizare a Europei' și în schimb obține o "NATO-ficare" a Europei, a reacționat pe acest subiect Joe Biden, ale cărui declarații sunt raportate de cotidianul italian "La Repubblica".

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/czaharia