Șoferii primesc o nouă lovitură. Carburanții s-au scumpit înainte de alegeri

Șoferi. Sursa foto: Pixabay

Șoferii se confruntă cu o nouă scumpire a carburanților chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Este a opta oară când benzina și motorina se scumpesc în luna noiembrie.

Ziua de 22 noiembrie va rămâne în memoria șoferilor nu doar ca ultima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale. Este ziua în care benzina și motorina s-au scumpit din nou, pentru a opta oară într-o singură lună.

Șoferii se confruntă cu o nouă scumpire

Carburanții s-au scumpit la pompă, începând de vineri, 22 noiembrie. Este a opta oară când șoferii se văd nevoiți să scoată mai mulți bani ca să alimenteze, în luna noiembrie. Benzinarii au scumpit litrul de benzină și motorină cu câteva 4 bani.

În București, un litru de benzină se vinde, la pompă, cu prețuri cuprinse între 6,98 și 7,14 lei. De partea cealaltă, motorina se vinde cu prețuri cuprinse între 7,21 de bani și 7,34 de bani. Noile majorări de prețuri vin la doar două zile distanță față de ultima creștere înregistrată pe piața carburantilor.

În această lună, prețul benzinei a crescut cu 0,6%, ceea ce înseamnă că pentru un plin plătim mai mult cu 2 lei. În cazul motorinei scumpirea este de 1,8%. Astfel că șoferii au ajuns să plătească un plin cu 6,5 lei mai mult.

Noile creșteri de prețuri vin în contextul scumpriii barilului de petrol. Nici pentru viitor analiștii nu au vești bune pentru șoferii români. Aceștia trebuie să se aștepte ca scumprile la pompă să fie tot mai mari.

Carburanți. Sursa foto: pixabay.com

De ce se scumpesc carburanții

În luna noiembrie, șoferii au observat că benzina și motorina s-au scumpit de mai multe ori. În total, prețurile au crescut de opt ori în mai puțin de o lună. Scumpirile consecutive sunt legate în principal de creșterea prețurilor la țiței pe piețele internaționale.

Potrivit analiștilor, această tendință ar putea continua și în perioada următoare. De altfel, în primele zile ale săptămânii, prețul țițeiului a crescut cu aproximativ doi dolari pe baril.

Acest lucru s-a datorat opririi temporare a producției la Johan Sverdrup, unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere din Europa. Întreruperea producției a fost provocată de o pană de curent.

Petrol. Sursa foto: dreamstime.com

Șoferii vor deconta scumpirea țițeiului

Deși analiștii se așteaptă la scumpirea barilului de petrol, prețul acestuia fluctuează. După câteva zile de creșetere, au fost înregistrate și cotații descrescătoare. Pentru șoferii care plătesc mai mult la pompă, aceste scumpiri sunt irelevante.

La acest moment, țițeiul Brent, care este referința pentru Europa, se tranzacționează la 72,98 dolari pe baril.

În același timp, țițeiul WTI, utilizat în Statele Unite, are un preț de 68,8 dolari pe baril.

Așa cum arătam mai sus, în ciuda fluctuațiilor pe prețul țițeiului, prețurile la pompă pentru șoferii din România nu se reduc.