Vin scumpirile peste români. Benzina și motorina, prețuri mai mari după ce Guvernul a crescut acciza

Vin scumpirile peste români. Benzina și motorina, prețuri mai mari după ce Guvernul a crescut accizaSursa foto: Arhiva EVZ

Începând cu 1 iulie 2024, benzina și motorina se scumpesc din cauza majorării accizelor, fiind a doua ajustare de acest tip în anul curent, după cea din 1 ianuarie. Conform noilor reglementări, benzină a crescut cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina a înregistrat o majorare de 40 de bani pe litru.

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie. Care sunt noile prețuri

În prima zi a anului 2024, prețurile carburanților au crescut semnificativ în urma majorării accizelor, adăugând 29 de bani pe litru la benzină și 26 de bani pe litru la motorină. La stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia în data de 1 iulie 2024, prețurile au fost raportate la 7,48 lei pentru un litru de benzină standard și 7,58 lei pentru motorina standard. Aceste ajustări reflectă impactul direct al politicilor fiscale asupra costurilor de transport și consum în România.

Marcel Bolos, ministrul Finantelor, si premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Bolos, ministrul Finantelor, si premierul Marcel Ciolacu. / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Potrivit informațiilor furnizate de peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, prețurile pentru un litru de benzina standard variază în prezent între 7,42 lei și 7,49 lei. În cazul motorinei standard, costul este situat între 7,56 lei și 7,59 lei pe litru. În restul stațiilor din București, inclusiv OMV, MOL, Lukoil, Socar și Rompetrol, prețurile pentru benzină standard se situează între 7,10 lei și 7,53 lei, în timp ce motorina standard costă între 7,23 lei și 7,64 lei pe litru.

Astfel, începând cu 1 iulie, șoferii care fac un plin cu 50 de litri de benzină vor plăti în plus aproximativ 21 lei și 50 de bani, în timp ce pentru același volum de motorină, costul suplimentar este de aproximativ 20 lei. Aceste majorări reflectă impactul direct al creșterii accizelor asupra prețurilor la pompă, influențând direct bugetele șoferilor și costurile de exploatare ale vehiculelor.

Motorina și benzina au înregistrat două majorări de preț în anul 2024, ca urmare a creșterii accizelor planificate de Ministerul Finanțelor. Potrivit „ordonanței trenuleț” publicată în decembrie, aceste majorări au avut loc etapizat, prima fiind la 1 ianuarie și cea de-a doua la 1 iulie.

prețuri la combustibil

Pompa de alimentare Sursa foto: Flynt | Dreamstime.com

Măsurile fiscale ale guvernul au „stimulat” creșterea cu 10%

După ce guvernul a implementat a doua creștere semnificativă a accizelor în acest an, ponderea taxelor pe consum în prețul carburanților a atins noi prețuri record. Conform analizei realizate de Profit.ro, acum accizele și TVA-ul reprezintă 48% din prețul final al benzinei, în timp ce în cazul motorinei această pondere a ajuns la 45%. Înainte de scumpirile recente, statul încasa aproximativ 3,14 lei pentru fiecare litru de benzină vândut, reprezentând 44,9% din prețul final.

După ce prețul a crescut, această sumă a urcat la 3,57 lei pe litru, din care 2,38 lei sunt acciză și 1,19 lei TVA. În cazul motorinei, ponderea taxelor pe consum a crescut de la 41,75% la 45%, însumând acum 3,4 lei pe litru, din care 2,18 lei sunt acciză și 1,21 lei TVA.

Măsurile fiscale implementate de guvern au contribuit semnificativ la creșterea prețurilor la motorină  și benzina în acest an, cu o majorare generală de 10%. Această creștere a fost în parte stimulată de primele ajustări fiscale ale anului, care au inclus o majorare a accizelor cu 29 de bani pe litru pentru benzină și cu 26 de bani pe litru pentru motorină, aplicată începând cu 1 ianuarie. Această politică fiscală a avut un impact direct asupra costului carburanților pentru consumatori și a alimentat inflația în sectorul carburanților, în ciuda eforturilor de controlare a prețurilor.

În contextul măsurilor anterioare, guvernul a adoptat o derogare pentru anul 2023, prin care accizele la benzină și motorină au fost exceptate de la indexarea cu rata inflației din acel an, de 13,8%. Cu toate acestea, pentru anul 2024, efectul derogării a fost compensat printr-o indexare mai agresivă a accizelor, reflectând nu doar inflația din 2023 (8,8%), ci și pe cea din 2022 (13,8%).