Șoferii nu mai pot scăpa de plata amenzilor primite în străinătate

Șoferii nu mai pot scăpa de plata amenzilor primite în străinătate

Din 6 mai 2015, conducătorii auto care vor încălca regulile de circulație într-o altă țară, vor fi notificați să plătească amenda după ce se întorc acasă.

Cum perioada concediilor de vară se apropie, e bine de știut-în cazul în care veți opta pentru o vacanță în afară-că, din 6 mai 2015, șoferii români care vor încălca regulile de circulație într-o altă țară nu vor mai putea scăpa de amendă. Atunci va intra în vigoare Directiva referitoare la schimbul transfrontalier de date privind infracţiunile rutiere din statele membre UE, adoptată în februarie 2015 de Parlamentul European.

Depășirea vitezei, sancționată în UE

Contravenţiile şi infracţiunile care fac obiectul amenzilor transfrontaliere se referă la depăşirea vitezei legale, lipsa centurii de siguranţă, trecerea pe culoarea roşie, condusul sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, motocicliştii care nu poartă cască de protecţie, folosirea unei benzi interzise sau utilizarea ilegală a telefonului mobil. Specialiștii de la Rutieră au explicat faptul că șoferii români sancționați vor primi la adresa de domiciliu o scrisoare de informare de la autorităţile statului membru pe teritoriul căruia a avut loc abaterea rutieră și vor trebui să plătească amenda. Toate informațiile legate de modalitatea de plată vor fi specificate în notificarea primită. „Dacă nu e vorba de o faptă care să presupună și reținerea permisului, noi nu știm de ea. Săptămânal, ne sunt trimise sute de permise ridicate în afară. Există o bază de date- EUCARIS- cu maşinile înmatriculate din toată Europa şi acolo se vede cine e proprietarul unui autovehicul”, au explicat oficiali din cadrul Poliției.

Bilanț rutier după minivacanță

Potrivit informațiilor prezentate de Poliția Rutieră, în zilele de 10, 11 și 12 aprilie 2015, pe drumurile din România s-au produs 40 de accidente rutiere. Zece oameni și-au pierdut viața, iar peste 20 au fost grav răniți. Agenții au aplicat conducătorilor auto în jur de 17.500 de sancțiuni, în timp ce mai bine de 1.000 de șoferi au rămas fără permis de conducere, dintre care 150 au fost reținute pentru consumul de alcool. Florentin Brăcea, șeful Direcției Rutiere, a declarat într-un interviu pentru EVZ că, momentan, lucrează impreună cu Ministerului Finanțelor, la un sistem unic pentru colectarea amenzilor rutiere. Acesta speră că, odată implementat, noul sistem va diminua birocrația și procedurile complicate în ceea ce privește plata unei amenzi. Statisticile arată că 40 % din șoferii români își plătesc amenzile rutiere, în timp ce în Olanda, banii colectați din amenzile date conducătorilor auto ajung undeva la 98%, iar în Bulgaria la 68%.