Șoferii, instruiți să acorde primul ajutor imediat după accident

Șoferii, instruiți să acorde primul ajutor imediat după accident

Un proiect de lege ar putea să-i oblige pe cei care conduc să învețe noțiuni elementare despre îngrijirea răniților în trafic.

Peste 50 de parlamentari, majoritatea de la PSD, au inițiat un proiect de lege care prevede obligativitatea educării și testării candidaților la examenul de obținere a permisului de conducere asupra măsurilor de prim-ajutor.

Proiectul a fost depus la Senat și urmează să intre în dezbatere. Testarea teoretică și practică pentru aceste cursuri ar putea fi obligatorie, înainte ca un candidat să solicite prezentarea la examenul pentru obținerea permisului de conducere.

Inițiatorii propun ca totul să se deruleze în centre specializate, în cadrul instituțiilor abilitate, acestea urmând să fie stabilite printr-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Internelor.

Propunerea a fost pusă pe hârtie în urma recomandărilor Comisiei Europene, care a precizat că trebuie făcute analize ale siguranței pe drumurile publice deoarece România are o rată ridicată a mortalității, cauzată de accidente rutiere.

Primele minute sunt vitale

Parlamentarii subliniază importanța învățării tehnicilor de prim-ajutor, pentru că în localitățile mici, care nu au un spital în apropiere, ambulanțele sosesc uneori prea târziu. Timpul mediu de intervenție al SMURD în 2013 a fost de 42 de minute.

Potrivit medicilor, inima încetează să bată la patru minute după ce a încetat respirația. Peste 50% din decese survin în primele minute după accidentul rutier, drept urmare prezența cuiva instruit asupra metodelor de prim-ajutor este vitală.

Polițiștii sunt sceptici

La ora actuală, absolvenții școlilor de șoferi învață, teoretic, noțiuni de prim-ajutor. „Vine un asistent medical care le explică cursanților ce este garoul, spre exemplu, și astfel se pregătesc să răspundă la întrebările din chestionar”, ne-a explicat un instructor de la o școală de șoferi. Polițiștii sunt sceptici cu privire la modul în care ar putea șoferii să pună în practică noțiunile medicale, atât timp cât ei nu au competența de a evalua gravitatea rănilor. În anii trecuți, aceste cursuri au fost și practice, iar elevii erau terifiați, spun instructorii, de cazurile exemplificate.