Șoferii care folosesc în mod abuziv claxonul se pot trezi cu amenzi usturătoare

Sursa: Facebook/ Poliția Română

În zonele aglomerate, șoferii au obiceiul de a folosi în mod constant claxonul, lucru ce le poate aduce o amendă usturătoare. Potrivit Codului Rutier, claxonul trebuie folosit de la o distanță de la cel puțin 25 de metri față de cei cărora li se adresează.

Șoferii care folosesc în mod abuziv claxonul se pot trezi cu o amendă din clasa a doua de sancțiuni.

Potrivit Codului Rutier, „mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.”

Mai mult, potrivit ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002, șoferilor le este interzis să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră.

Șoferii care conduc agresiv sunt drastic sancționați. Biblia Șoferului” s-a schimbat considerabil la începutul anului 2022

Cei care folosesc în trafic în mod abuziv claxonul se pot trezi cu o sancțiune încadrată în clasa a II-a de sancțiuni, mai exact 725 Lei.

Potrivit Codului Rutier există cinci clase de amendă, dintre care patru se aplică persoanelor fizice, iar cea de-a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;

clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;

clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;

clasa a IV-a: 9 - 20 de puncte-amendă;

clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Reamintim că valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la sfârșitul anului, aceasta fiind valabilă din 2017, când salariul minim brut era de 1.450 de lei.

Mai mult, întoarcerea și mersul pe contrasens pe autostradă duce automat la suspendarea permisului pentru patru luni, fără drept de reducere a perioadei de pedeapsă. Conducerea fără motiv pe banda de urgență va duce la suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Totodată, s-a majorat și sancțiunea privind traversarea neregulamentară a căilor ferate. Astfel, suspendarea dreptului de a conduce se mărește la 120 de zile (patru luni), respectiv este prevăzută o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare începând din 27 februarie 2022, dată la care a fost publicat în Monitorul Oficial.