Permisul de conducere, anulat pe viață. Senatul a adoptat legea pentru șoferii băuți sau drogați
- Ionel Sclavone
- 5 februarie 2024, 23:20
Șoferii beți sau drogați care provoacă accidente rutiere cu morți își vor pierde dreptul de a conduce pentru toată viața. Măsura a trecut de Senat, tacit, și umează să fie pusă în dezbatere la Camera Deputaților.
Șoferii băuți sau drogați care comit accidente rutiere cu morți nu vor mai avea dreptul să conducă. Ei își vor pierde permisul de conducere pe viață, dacă un proiect de lege, în acest sens, va trece de Camera Deputaților.
Șoferii își vor pierde dreptul de conducere
Senatul a adoptat un proiect legislativ care anulează pe viaţă a permisului auto pentru șoferii băuți sau drogați. Măsura se aplică în cazul celor care provoacă accidente mortale. Inițiativa aparține unor deputați PNL și urmează să ajungă la Camera Deputaților.
În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022, 1.294 de şoferi au fost depistaţi sub influenţa substanţelor psihoactive şi 13.509 de conducători auto au fost depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, precizează iniţiatorii.
„Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieţi omeneşti, propun şi înăsprirea Codului rutier. Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ.
Sancțiuni mai dure prevăzute de lege
Conform sursei citate, în cazul în care șoferii băuți sau drogați comit un accident mortal, nu vor mai avea dreptul să conducă. Acestora le va fi interzis să șofeze până la finalul zilelor.
„În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă", se mai arată în expunerea de motive.
Propunerea legislativă iniţiată pentru modificarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost transmis Camerei Deputaţilor. Aceasta este for decizional, astfel că actul normativ trebuie să fie adoptat de deputați. Ulterior, dacă legea va fi votat, va merge la promulgare la președinte.
Șoferii riscă închisoare pentru accidente mortale
Poliția rutieră a transmis informații despre accidentele rutiere care au avut loc în anul 2023. Conform informațiilor oficiale, pe drumurile din țară, au murit, în accidente rutiere, peste 1.540 de persoane. Alte aproximativ 3.550 de persoane au fost rănite.
Față de 2022, s-a înregistrat o scădere de 190 de accidente rutiere, 88 de decese și 160 de persoane rănite grav în anul 2023, conform informațiilor furnizate de sursa citată.
În cursul anului 2023, Inspectoratul menționează că au fost confiscate un total de 225.887 de permise de conducere de la șoferii care au încălcat Codul Rutier. Dintre acestea, 16.780 au fost retrase în urma constatării contravenției de conducere sub influența băuturilor alcoolice.
În același context, au fost raportate 8.368 de infracțiuni asociate conducerii vehiculelor sub influența alcoolului, însumând astfel 25.148 de fapte de încălcare a legislației privind consumul de alcool.