Interzis pentru șoferi. Dulciurile și gustările care te lasă pieton pentru 90 de zile

Interzis pentru șoferi. Dulciurile și gustările care te lasă pieton pentru 90 de zile Sursa foto: Arhiva EVZ

Un fost polițist din Sibiu, Viorel Teacă, devenit între timp influencer a făcut un experiment util pentru șoferi. Fostul cadru MAI a demonstrat că banalele croissante cu șampanie pot induce o alcoolemie suficientă cât să-i ofere agentului de la circulație dreptul de reține permisul pentru 90 de zile.

Interzis pentru șoferi. Polițiștii pot reține permisul de conducere pentru consum de alcool fără ca participanții la trafic să fi gustat din licorile bahice. Deși sună imposibil este cât se poate de adevărat. Așa că, înainte de a vă urca la volan aveți grijă ce consumați. Spunem asta pentru că banalele croissante cu șampanie vă pot lăsa pieton.

Croissantele cu șampanie, un coșmar pentru șoferi

Un fost polițist din Sibiu, Viorel Teacă, devenit între timp influencer a făcut un experiment util pentru șoferi. Fostul cadru MAI a arătat că respectivele croissante pot induce o alcoolemie de 0,32, în condițiile în care permisele de conducere se rețin pentru orice alcoolemie care depășește 0,01.

„În România, de la 0,01 se suspendă dreptul de a conduce autovehicule. Atenție, 0,32 arată aparatul de la două guri din acest croasant cu aromă de șampanie. Feriți-vă de aceste croissante. Nu mâncați când conduceți”, a spus Viorel Teacă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mitul cu salata care conține oțet a fost demontat de Viorel Teacă, La testul repsectiv, alcoolemia a ieșit 0. Experimentul nu s-a oprit aici. Fostul polițist a testat și celebrele bomboane cu lichior. Rezultatul a fost surprinzător, 1,29. O valoare care obligă agentul rutier să-l ducă pe șofer la INML pentru recoltarea probelor biologice.

Nu consumați bomboane cu lichior înainte de a vă urca la volan

Tavi Perța, un alt polițist influencer, a făcut la rândul lui același experiment, iar rezultatul a fost similar. Aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,18.

„Sper să fie învățătură de minte și să nu mai conduceți nici după ce ați consumat corn cu șampanie”, a spus polițistul de la IPJ Bihor. Pe ambalajul croissantelor cu pricină se precizează că în compoziție a fost introdus alcool etilic.

Consumul de alcool este strict interzis de legislația rutieră, indiferent de valoarea pe care o afișează aparatul etilotest. Codul rutier îi sancționează pe șoferi care au o alcoolemie cuprinsă între 0.01 și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Amenzile în acest caz pot ajunge la 2.900 de lei la care se aplică suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, consumul de alcool reprezintă o abatere gravă în legislație rutieră.

Șoferi sancționați pentru consumul de alcool

De exemplu, companiile de ride-sharing sau de taxi îi resping pe acei șoferi a căror permis a fost reținut pentru consum de alcool. Mai grav, în cazul unui accident rutier perioada de suspendare a permisului crește la 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se aplică în cazul acestor contravenții, dar rămâne obligatorie testarea pentru redobândirea permisului.

Situația se complică și din punct de vedere juridic în cazul în care fiolă indică o valoare mai mare de 0,40 mg/l. În acest caz polițistul îl va obliga pe conducătorul auto să meargă la INML pentru recoltarea probelor biologice. Orice valoare care depășește 0, 40 mg/l alcool pur se dublează la testele biologice. Astfel, șoferul intră în latura penală și poate primi închisoare de 1 la 5 ani sau amendă, în funcție de gravitatea faptei, potrivit stiripesurse.ro.