Codul Rutier 2023. Cum pot reduce șoferii perioada de suspendare a permisului
- Emma Cristescu
- 4 septembrie 2023, 11:53
Codul Rutier 2023. Șoferii cu vechime vor putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cu o treime, dar cu o anumită condiție. Acest proiect de lege ar putea modifica Codul Rutier.
Codul Rutier 2023. Șoferii care nu sunt începători vor putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cu o treime, dar cu o anumită condiție.
Codul Rutier 2023. Schimbări importante pentru șoferi
Ei vor trebui să susțină un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. Aceștia vor mai fi nevoiți să prezinte dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră ce a generat suspendarea.
Proiectul de lege ar putea modifica Codul rutier (OUG 195/2002). S-ar putea introduce o nouă condiție pe care vor trebui s-o îndeplinească cei ce vor să ceară reducerea perioadei de suspendare.
Șoferii vor trebui, potrivit viitoarei legi, să prezinte „dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârşirea contravenţiei care a determinat suspendarea dreptului de a conduce”.
Ei trebuie să fie declarați admiși la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.
În februarie 2022, Codul rutier a suferit modificări majore. Una dintre acestea vizând reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul. Perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce acum cu o treime, nu la 30 de zile.
Reducerea perioadei de suspendare a permisului auto.
Reducerea se face, la cerere, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta. Un cuvânt de spus va avea și șeful poliției din Inspectoratul General al Poliției Române.
Propunerea este motivată, potrivit inițiatorilor, de faptul că „sistemul contravențional românesc prezintă o eficiență scăzută, prin prisma lipsei de corelare cu legislația europeană, ca o consecință a aderării României la UE. Eficiența scăzută se concretizează în faptul că sancțiunea amenzii contravenționale aplicate titularului permisului de conducere nu își atinge scopul, respectiv acela de a-l îndrepta pe contravenient și de a preveni săvârșirea unor contravenții pe viitor.
Astfel, pe fundalul escaladării fenomenului de eludare a plății taxelor, impozitelor, dar și a sumelor reprezentând sancțiuni principale contravenționale, este necesară crearea unui cadru legislativ care să crească gradul de conștientizare a sancțiunilor”.
Proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților și să fie promulgat prin decret prezidențial. Apoi, el trebuie să fie publicat în Monitorul oficial, potrivit avocatnet.