Informații elementare pentru șoferi. În cât timp iese alcoolul din sânge

Sursa foto: Arhiva EVZ

Informații elementare pentru șoferi. Durata de eliminare a alcoolului din sânge variază de la o persoană la alta, în funcție de vârsta, sexul și metabolismul fiecăruia. Contează cantitatea, dar și tipul de alcool consumat.

Informații elementare pentru șoferi

Consumul de alcool poate avea efecte diferite asupra organismului, în funcție de cantitatea și viteza cu care a fost consumat. Există oameni care devin mai sociabili după ce beau și nu devin un pericol, dar și persoane care își pierd echilibrul și rațiunea.

Sursa foto Arhiva EVZ

În general, alcoolul trece rapid prin peretele stomacului și este absorbit în fluxul sanguin. După 30 de secunde, este transportat de sânge către diferite organe inclusiv creierul, unde își exercită efectele. După 20 de minute de la ingestie, 90% din cantitatea de alcool ajunge la nivelul intestinului subțire, pancreasului și ficatului, unde este metabolizată de enzimele hepatice.

Cât de repede e absorbit alcoolul în fluxul sanguin

„După aproximativ 12 ore de la ingestie, alcoolul ingerat poate fi detectat în urină. În medie, alcoolul poate persista în organismul uman în jur de 24 de ore, în funcție de fiecare individ și de cantitatea de alcool consumată”, a explicat dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie, potrivit smartliving.ro.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Mulți șoferi se întreabă în cât timp iese alcoolul din sânge și când se pot urca la volan. Vârsta consumatorului influențează rata de metabolizare a alcoolului. Se pare că adolescenții și vârstnicii metabolizează alcoolul mai lent, ceea ce înseamnă că va fi eliminat mai greu din sânge.

Femeile au o rată de metabolizare mai mare decât bărbații, prin urmare ele vor elimina mai repede alcoolul din sânge decât bărbații.

Cum poți să elimini alcoolul mai repede din organism

Consumul de alimente înainte de consumul de alcool poate crește rata de metabolizare a acestuia. Alcoolul este metabolizat mai rapid noaptea. Medicii au declarat că activitatea fizică ajută la eliminarea rapidă a acestuia din corp. Diferite afecțiuni medicale, precum insuficiența hepatică, pot scădea metabolismul alcoolului. Persoanele care dorm și se hidratează după ce beau alcool îl elimină mai ușor din sânge.