Sociologul Mirel Palada, fostul consilier al lui Victor Ponta: „Prima dată când am stat de vorbă cu Vanghelie aveam dinții încleștați de scârbă și dispreț” | Puterea cuvântului

Sociologul Mirel Palada, fostul consilier al lui Victor Ponta: „Prima dată când am stat de vorbă cu Vanghelie aveam dinții încleștați de scârbă și dispreț” | Puterea cuvântului

Nu doar programul de guvernare pe care l-au promis social democrații în campanie le-a adus victoria, ci și reprezentanții Partidului România Unită au „ajutat mult”, pentru că au spus alegătorilor „fix acelelași lucruri pe care le-ar fi spus și PSD, dar i-a fost rușine să le rostească”, este convins Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al PRU. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, sociologul vorbește și despre dispariția bruscă a lui Sebastian Ghiță, despre liderii „terminați” politic, dar și despre ce-l face pe Marian Vanghelie să fie considerat un bun politician

- Ileana Ilie Ungureanu: Obiectivul PRU de a intra în Parlament nu a fost atins. Sunteți dezamăgit de rezultatul obținut la alegeri?

- Mirel Palada: Da. Mă așteptam să intrăm în Parlament, tendința era clar crescătoare, dar asta nu înseamnă că nu mergem înainte.

- Dar v-a trecut măcar o secundă prin cap să vă înscrieți într-un alt partid?

Mirel Palada- Nu. Am făcut pasul în politică împreună cu Victor Ponta, pentru că am crezut foarte mult în el. Nu am intrat în PSD la vremea respectivă, nu m-am gândit să intru nici acum.

- Ați făcut vreo analiză internă în partid? Ce nu a mers cum ar fi trebuit în campanie?

Mirel Palada- Simplu și ironic: PSD-ul a fost perceput ca fiind adevăratul PRU. Inclusiv Victor Ponta a spus că cei de la PRU spun tot ceea ce gândeşte şi PSD, care nu are curajul s-o spună.

- Și a contribuit asta la succesul PSD?

Mirel Palada- Da, indirect. PSD-ul a avut o strategie de comunicare și de adaptare performantă, în sensul că au luat din aer ideile care pluteau și care evantual erau spuse de competitorii lor politici, și-au dat seama de justețea lor, au avut înțelepciunea să nu le critice, să nu le modifice, și fiindcă ei sunt o voce politică mult mai vizibilă și mult mai credibilă, lumea a asimilat acele idei ca și cum ar fi fost ale PSD.

- Confuzie a creat și faptul că fostul premier Victor Ponta părea a fi cu un picior în barca PSD și cu celălalt în cea a PRU?

Mirel Palada- Cu siguranță. Nu a venit să tranșeze clar ideea, să spună: vin acolo sau rămân aici. Eu, și alții din jurul meu, am crezut cu sinceritate că Victor Ponta se va alătura echipei PRU, acesta fiind unul din motivele pentru care am ales să fac acest prim pas în politică. Acum, că sunt în această echipă, nu îmi este rușine să rămân aici.

- Chiar dacă se întâmplă lucruri interesante care afectează și partidul? Membru important în PRU, Sebastian Ghiță a devenit oficial cel mai căutat român...

Mirel Palada- Sunt și subiecte sensibile la adresa partidului. Face parte din jocul de putere din România.

- Sebastian Ghiță e un pion?

Mirel Palada- Nu, este un vector de putere. O televiziune este o putere. O colecție de idei pertinente este o putere. O persoană cu resurse materiale ale lui Sebastian Ghiță și cu relațiile pe care le are el e o putere. Este o persoană care a construit ceva de manieră perseverentă, însă clar în legătură și cu alte instituții ale statului. Și felul în care el este hăituit acum se datorează faptului că asistăm la o luptă de putere.

- Pentru Victor Ponta ce rol vedeți în continuare? Decorativ?

Mirel Palada- Va urma o perioadă de reflecție și de redefinire politică a dânsului. E clar că în 2017 are un rol mai puțin important de jucat, nu are nicio funcție de însemnătate, nicio poziție de decizie, dar are 46 de ani și până la venerabila vârstă de 87 de ani, la care se retrag de obicei politicienii, mai e mult.

- PSD a numit un cabinet marionetă?

Mirel Palada- Asta face parte din arsenalul opoziției, din eforturile lor disperate de a țopăi pe margine și de a striga: Aoleu, catastrofă! Opoziția are la dispoziție patru ani, sper eu opt ani, să se înțelepțească, și să-și dea seama că jumătate din populația României le-a dat un vot de blam și că ar fi cazul să se uite mult în oglindă, înainte să facă afirmații.

- Sunt nume puțin vizibile, iar altele, cu experiență în politică și diplomație, sunt controversate... și mă refer la Teodor Meleșcanu, care a mai ocupat postul de ministru de Externe.

Mirel Palada- Consider că Meleșcanu aduce un plus de înțelepciune și de stabilitate, că transferul din administrația locală a unor persoane, cum ar fi Lia Olguța Vasilescu, care a dovedit pricepere și capacitate organizatorică în Craiova, e un plus de valoare. Mai sunt miniștrii din cabinetul Ponta care și-au reluat exact aceeași poziție, cum ar fi Florin Jianu, la IMM-uri, sau Ionuț Vulpescu, la Cultură. Experiență are și Sevil Shhaideh, care a crescut organic foarte frumos în zona administrației centrale.

- Că tot ați adus vorba, ce spuneți de linșajul public la care a fost supusă Sevil Shhaideh?

Mirel Palada- O mârlănie securistică de cea mai joasă speță, care arată capacitatea celor din zona echipei Iohannis de a gestiona o luptă politică. Uite că ea este vicepremier și toate acuzele care i-au fost aduse dintr- odată nu mai sunt valide. Ce mi-e premier, ce mi-e vicepremier...

- De acum înainte, Guvernul Grindeanu trebuie săși pună în practică majorările salariale, reducerea șomajului și beneficiile fiscale, promise pentru companii. E interesant de văzut dacă toate aceste angajamente electorale se vor regăsi integral și în programul de guvernare.

Mirel Palada-Lucrurile sunt nuanțate. Nu există bine și rău, nu există 100% și 0%. Toate aceste promisiuni sunt și necesare, și posibile. România are o creștere economică sănătoasă, sustenabilă, de care nu beneficiază poporul, ci insulele Seychelles. Acea creștere economică se duce de-o manieră sifonatoare în zona multinaționalelor și a tuturor companiilor, care beneficiind de spijinul tehnocraților au făcut tot posibilul să nu dea bani celor care contribuie cu munca lor, ci celor care contribuie cu capitaluri.

- Vreți să spuneți că învingători din lupta dintre capital și forța de muncă sunt cei care pun banii...

- Exact. În România, ăla care pune sudoarea stă, deocamdată, pe margine și se uită cum se scurg banii în străinătate.

Scurt CV:

Sociologul Mirel Palada este cunoscut pe internet datorită blogului său Turambar. Născut în comuna Telega (Prahova), locuiește de mai bine de 20 de ani locuiește în București, oraș pe care-l consideră un „mare Ankh- Morpork balcanic murdar și viu și isteric și urât și vesel și plin de oportunități“. În perioada 1991-1995 a urmat studiile Facultății de Matematică, pe care le-a întrerupt în favoarea celor de la Facultatea de Sociologie (1995-1999). Între 2000 și 2003 a lucrat pentru departamentul de cercetare și dezvoltare al Media PRO, iar apoi a fost director de cercetare la Centrul Național Media, unul din grupurile mass-media private din România (Național TV, N24, Favorit TV), până în 2006. În ceea ce privește cariera politică, Mirel Palada a fost consilier al premierului Victor Ponta pe probleme de strategii guvernamentale, a fost și purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, iar în prezent deține institutul de sondare a opiniei publice Sociopol și este purtător de cuvânt al PRU.

„Dragnea nu a putut fi prim-ministru printr-o șmecherie de lege”

- Cum vi se pare gestul lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care l-au condus pe premierul Grindeanu până în apropiere de sala ședinței de guvern și i-au urat succes?

- Este un mesaj de putere necesar, un dat peste nas lui Iohannis, care crede că poate să conducă țara singur, ca pe o moșie a lui. Iată că nu se poate. România trebuie să treacă printr-un proces de normalizare administrativinstituțională de echilibru al puterilor. Da, e un Guvern care a fost făcut în jurul voinței lui Liviu Dragnea. Și ce e rău în chestia asta? Dragnea e președintele partidului care a câștigat alegerile și este persoana care nu a putut să fie nominalizată primministru printr-o smecherie de lege, de dosar politic.

- Adică vi se pare normal să ajungă prim-ministru un politician cu cazier penal?

- Dar dumneavostră vi se pare normal să fie condamnată o persoană care îndeamnă lumea să iasă la vot?

- Știți foarte bine că nu pentru asta este condamnarea definitivă la închisoare cu suspendare, ci pentru că dl. Dragnea ar fi trimis o adresă prin care a cerut organizarea de tombole și oferirea de servicii gratuite și acces la evenimente în schimbul prezenței la vot.

- Total de acord cu dumneavoastră, formal. Să zicem că ieșiți acum pe stradă, treceți pe roșu, vă oprește poliția, vă face dosar penal, deși nu ar trebui să vă facă, și vă spune că de mâine nu aveți voie să vă exercitați funcția. Vi se pare normală treaba asta?

- Depinde de context. Comparația e exagerată...

- Corect. Depinde de context. Lui Liviu Dragnea i s-a făcut dosar absolut politic.

- Stați puțin, că în cazul domnului Dragnea nu vorbim doar de dosarul „Referendumul”, mai avem și un dosar penal în curs de judecare, o plângere penală clasată dubios, o avere controversată...

- Păi și alea sunt făcute, sunt tot dosare politice. Este o manieră de control politic.

„Clasa politică este după chipul și asemănarea României, este oglinda României”

- Sunt liderii României de azi o „oglindă” a societății?

- Clasa politică nu are cum să fie mult diferită de populație. Suntem toți din aceeași plămadă. Românii nu trebuie să se supere pe clasa politică mai mult decât sunt supărați pe ei. Clasa politică este după chipul și asemănarea României, este oglinda României.

- Ce prețuiți la un om? Care e primul dvs. criteriu pentru a vă împrieteni?

- Autenticitatea, pentru că nu-mi place fățărnicia. Am fost multe momente în care eu am fost fățarnic și îmi e scărbă de treaba asta. Îmi aleg persoanele semnificative pentru mine, cele la care țin foarte mult, pe bază de autenticitate. Sunt și imorali care sunt autentici.

- Ca de exemplu?

-Poate că Marian Vanghelie este o șulfă, un ticălos de mare clasă, un om politic pe care toată lumea îl înjură, dar credeți-mă că este mult mai autentic decât mulți. Și între Vanghelie și Geoană, de exemplu, îl aleg întotdeauna pe Vanghelie. Între Băsescu și Iohannis, îl aleg întotdeauna pe Băsescu.

- Sunteți prieten cu Marian Vanghelie?

- Nu pot să spun că sunt prieten. În politică nu există prietenii, dar am colaborat la un moment dat, am băut niște pahare de vin cu el, pe persoană fizică. Prima dată când am stat de vorbă aveam dinții încleștați de scârbă și dispreț. Eram intelectualul lui pește prăjit care vorbea cu ultima lepră a lumii... Pe urmă, pe parcursul discuțiilor, mi-am dat seama că este o persoană cu înțelepciunea lui, cu mare pricepere de cunoaștere a oamenilor, un politician uns cu toate alifiile și care este mai de apreciat decât mulți alții... chiar dacă a făcut și el multe nemernicii. Fiecare își duce crucea până la urmă.

Petre Roman este un lider „terminat” politic

- Nominalizați trei lideri „terminați” politic.

- Culmea e că sunt foarte puțini politicienii care să fie cu adevărat „terminați” în România. Petre Roman este clar unul dintre ei. Nu doar noi ne plângem că avem o clasă politică de tot rahatul și nu ne mai însănătoșim niciodată. Se întâmplă la fel și în Italia, Israel, Grecia, Franța etc. Peste tot sunt persoane care s-au dus la fund o perioadă și apoi au revenit. Acum doi ani de zile mai dădeați o ceapă degerată pe Teodor Meleșcanu? Nu. Iată că acum este unul din factorii de echilibru și una din persoanele importante de pe scena politică românească. Traian Băsescu a revenit în forță și deși nimeni cu crede că Adrian Năstase se va întoarce, stați să se termine perioada de interdicție.

- Crin Antonescu?

- S-ar putea ca peste vreun an de zile să reprezinte soluția de disperare pentru PNL și poate chiar să revigoreze acest partid. Și Ludovic Orban era acum un an de zile varză, terminat, făcut bucăți, dar acum începe să însemne din nou ceva într- un partid vai de capul lui în momentul de față.

- Toți politicienii au în discurs împrospătarea clasei politice, pare însă că „reforma” - vorba lui Caragiale, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire.

- Avem și debutanți în politică și persoane cu experiență îndelungată. Ideea este că noi gândim în termeni de alb și negru, nu de nunațe intermediare. Atunci când zicem să vină tinerii în politică, în capul nostru înseamnă să-i dăm dracului pe ceilalți, la groapa de gunoi. Nicușor Dan este o persoană nouă în politică, la fel și Cristian Ghinea, Ionuț Vulpescu sau Răzvan Cuc, de la Transporturi.

- Privind în urmă la perioadă petrecută în diferite funcții în Guvernul Ponta, cum ați caracteriza- o?

- Perioada în care am fost purtător de cuvânt s-a caracterizat prin sintagma „din dezastru în dezastru, spre victoria finală”. Am reușit să fac destul de multe afirmații și să am destul de multe atitudini tranșante, lucru care nu a plăcut presei și mi-am făcut mulți dușmani. Am avut dușmani și în interior.

„Președintele ar trebui să se dea un pic și după teleormăneni”

- Prin folosirea verbului „aflarăm”, Klaus Iohannis a vrut să fie puțin ironic la jurământul miniștrilor. Cum vi se pare înțepătura la adresa lui Liviu Dragnea?

- La cât de scorțos a fost Iohannis în ultimul timp, de ziceai că e mort, bați în el și nu simte nimic, simplul fapt că dânsul este ironic și își permite niște glumițe balcanice, de-astea de-ale noastre, îl simțim ceva mai român. Toată lumea s-a inflamat și a dat ochii peste cap că a vorbit oltenește și că ce i-a făcut lui Dragnea. Domane-ajută să fie ironic și un pic mai flexibil, pentru că dacă dânsul are nevoie de ceva, atunci are nevoie mai ales de flexibilitate.

- Vi se pare că președintele e un neadaptat?

- Neadaptat în sensul de rigid. Vrea nu vrea, președintele României ar trebui să se dea un pic și după teleormăneni, nu numai după sibieni, chiar dacă el se simte neamț în felul lui. Să-și aducă aminte că cel mai neamț dintre nemții României, Carol I, încetul cu încetul s-a făcut mai român, chiar dacă nu i-a plăcut.