Sociologul Mircea Kivu a ascuns 27 de ani că a fost colaborator al Securităţii

Sociologul Mircea Kivu a ascuns 27 de ani că a fost colaborator al Securităţii

Mircea Kivu a povestit despre colaborarea sa cu poliţia politică comunistă după ce directorul ziarului România Liberă, Sabin Orcan, a scris pe Facebook că a întrerupt colaborarea cu sociologul din cauza unei pete biografice a acestuia

Jurnalistul Sabin Orcan a anunţat că Mircea Kivu a devenit „incompatibil cu spiritul anticomunist al ziarului” deoarece a colaborat cu Securitatea. Acesta are la CNSAS, potrivit lui Orcan, un dosar de peste 40 de file, „care conține inclusiv un angajament olograf, semnat la data de 11 ianuarie 1985, în prezența lt. col. Vicențiu Pop și a lt. maj. Iustinel Chinan. Astfel, după ce mai întâi a fost urmărit între anii 1983- 1985, sub numele de cod Crasna, Mircea Vasile Kivu a fost racolat ca informator, sub numele de cod Mihai”.

Spovedania lui Kivu

Sociologul Mircea Kivu a recunoscut cele dezvăluite de Sabin Orcan într-o postare pe aceeaşi reţea de socializare cu titlul „Colaborarea mea cu Securitatea”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se întâmpla la mijlocul anilor ’80, la puţin timp după ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcţii Tipizate (IPCT) – actualul CURS. Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o „discuţie”, cu două persoane pe care nu le cunoşteam, dar care s-au recomandat drept ofiţeri de Securitate (…) Mi-au cerut să semnez un angajament scris. Mi-au cerut să îmi aleg un nume cu care să semnez informările, dacă vor fi. Am scris angajamentul, după dictare, alegând numele de cod Mihai”, a scris Kivu.

A semnat din laşitate

Sociologul spune că i-a fost teamă că-şi pierde postul, după ce securiştii îl ameninţaseră voalat, iar din laşitate nu a avut puterea să spună „nu”. „În săptămânile următoare, m-au contactat şi mi-au cerut să le spun ce ştiu despre un fost coleg de facultate, care plecase din ţară cu câţiva ani înainte. Îi interesau mai ales eventualele sale legături cu alţi adepţi ai preceptelor filosofului Krishnamurti (…) Miau cerut să pun pe hârtie tot ce le spusesem, ceea ce am făcut. După câtva timp, m-au contactat din nou (asta însemna că-mi dădeau un telefon la birou şi ne întâlneam în câte o cafenea din apropiere) şi m-au întrebat ce ştiam despre sociologul N.G., pe care îl cunoşteam din vremea studenţiei mele şi cu al cărei soţie (din vremea respectivă) eram coleg de birou”, povesteşte Kivu despre primele delaţiuni pe care le-a făcut.

În 1986, a fost în Israel la invitaţia unui prieten, care emigrase. La întoarcere a scris cu cine se văzuse şi ce aflase despre acele persoane. După aceea, sociologul susţine că nu a mai fost căutat de Securitate şi nu a primit bani sau alte foloase în schimbul colaborării.