Evenimentul Zilei > International > Soci, staţiunea cu un pas în urma Olimpiadei
Soci, staţiunea cu un pas în urma Olimpiadei

Soci, staţiunea cu un pas în urma Olimpiadei

Lucrările de amenajare sunt departe de a fi încheiate, cu doar câteva zile înaintea Jocurilor Olimpice, contrar dorinţei Kremlinului de a avea o scenografie perfectă.

La Soci autorităţile se dau peste cap să încheie la timp lucrările înainte ca puhoiul de sportivi, jurnalişti şi turişti să dea năvală peste staţiunea de la malul Mării Negre. Peste doar trei zile începe Olimpiada de Iarnă pe care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, vrea să o transforme într- o veritabilă carte de vizită a politicii sale de statornicire a influenţei şi măreţiei Rusiei de altădată. Nu degeaba acestea sunt cele mai scumpe jocuri olimpice din istorie, costând administraţia de la Moscova peste 51 de miliarde de dolari. Peste 25,000 de camere noi de hotel au fost construite, alături de o încrengătură de şosele şi linii ferate care leagă Soci de munţii situaţi la peste 60 de kilometri distanţă.
Noroi, câini şi Wi-Fi lipsă
Pe teren însă, ambiţiile atotputernicului Vladimir Putin se lovesc de detalii care nu au scăpat jurnaliştilor occidentali ce au pus deja piciorul în vechea staţiune balneară a nobilimii ruse. Noroiul acoperă încă suprafeţe mari din Soci iar câinii fără stăpân umblă în voie, scrie corespondentul ziarului american Washington Post. Conştiente de problema câinilor vagabonzi, autorităţile ruse au cerut firmei de ecarisaj să urgenteze operaţiunile de curăţare a străzilor. Pe lângă o parte din hoteluri tronează grămezi de gunoi în timp ce hoarde de muncitori încearcă să acopere în pripă suprafeţe de noroi cu arbuşti şi gazon plantate superficial. Mulţi vopsesc de zor clădirile din satul olimpic.
În hotel, aparatura electrică şi electronică – lămpi, televizor, telefon – încă nu funcţionează, iar instalaţiile sanitare poartă urmele unei improvizaţii, mai scrie ziarul american. Oaspeţii au primit în schimb o lanternă cu baterii, iar Internetul urmează să fie disponibil, a dat asigurări managerul hotelului.
Soci este imaginea perfectă a problemelor cu care se confruntă economia rusă, sufocată de proiecte megalomanice, comentează şi ziarul britanic Financial Times. Staţiunea arată precum un şantier de construcţie în care vizitatorii se poticnesc de containere, buldozere, camioane şi basculante. Circa 25.000 de voluntari încă trebăluiesc pe străzile staţiunii, dar activiştii ecologici locali susţin că aceştia au fost strânşi în pripă de autorităţi, îngrijorate de ritmul lent al lucrărilor. Mulţi dintre voluntari sunt angajaţi de rang inferior la stat şi profesori.
În pofida aparentei degringolade din satul olimpic, autorităţile ruse dau asigurări că totul va arăta impecabil vineri, când va avea loc deschiderea olimpiadei, cel mai important eveniment găzduit de Rusia post-sovietică. "Noi ne descurcăm în orice situaţie", se laudă un oficial rus.

Armate de muncitori încă patrulează pe străzile din satul olimpic, cu câteva zile înainte de deschiderea Olimpiadei
FOTO: REUTERS

"Nu pot fi condiţii de Mariott"
Delegaţia olimpică a României, care are în componenţă 24 de sportivi, a ajuns la Soci duminică seară. "N-am apucat să vedem tot ce e pe aici, dar, din ce am remarcat eu, lucrurile par normale. Sigur, nu merge totul ca pe roate, trebuie uneori să întrebi de mai multe ori ca să capeţi un răspuns, dar asta se întâmplă la început mai peste tot. În satul olimpic, camerele sunt cam mici, însă nu sub standardul impus de CIO. Asta e, nu pot fi condiţii de Mariott! Grupurile sanitare sunt şi ele în regulă. Măsurile de securitate sunt drastice, se trece prin tot felul de controale, dar am întâlnit astfel de proceduri şi la alte Olimpiade", ne-a declarat ieri Alexandru Epuran, conducătorul delegaţiei României la Soci. (Mugur Băileşteanu)
Criză de locuri de cazare pentru voluntari şi personalul tehnic
Lucrările de amenajare întârziate nu sunt singura problemă de la Soci. Ziarul britanic Daily Telegraph scrie că autorităţile ruse riscă să se confrunte cu un deficit al locurilor de cazare după ce firmele contractate nu au reuşit să respecte termenele limită. Criza îi afectează în special pe cei 25.000 de voluntari şi cei 5.000 de muncitori care vor deservi Olimpiada de Iarnă şi care au fost astfel transferaţi în hoteluri rezervate jurnaliştilor. Aceştia din urmă au fost relocaţi în hoteluri private din Soci pe cheltuiala respectivelor companii de construcţie.
"E o problemă uriaşă, nici nu aveţi idee" a declarat un oficial rus sub protecţia anonimatului. Mai mult, se pare că multe din întârzierile în lucrările de amenjare de la Soci sunt cauzate tocmai de măsurile excesive de securitate. Circa 7.000 de poliţişti şi soldaţi păzesc staţiunea rusă de eventuale atacuri lansate de grupările islamiste din Caucaz. Securitatea excesivă restricţionează şi mişcările sportivilor, jurnaliştilor şi oficialilor olimpici străini, fiind nevoiţi să treacă prin numeroase filtre de securitate. În acest context, doi activişti ruşi pentru drepturile omului au dat în judecată organizatorii după ce li s-a refuzat accesul în satul olimpic. Ei susţin că securitatea este doar un pretext pentru a închide gura criticilor.

O toaletă dublă în holul unui hotel din Soci unde sunt cazați jurnaliștii
FOTO: REUTERS

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.