Șoc pentru românii cu rate la bănci. Cifrele sunt îngrozitoare. BNR trebuie să acționeze urgent

sursa: arhivă EVZ

Românii care plătesc rate în lei pentru credite bancare primesc o nouă lovitură. Majorarea indicelui ROBOR a dus la creșterea sumelor pe care aceștia le au de plătit băncilor.

Lovitură grea pentru românii care plătesc rate în lei pentru creditele bancare a căror dobânzi sunt calculate în funcție de indicele ROBOR. Astfel, o rată care în urmă cu un an era 1.100 de le a crescut cu 300 de lei.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 3,53% pe an. Aceasta în condițiile în care, cu o zi în urmă, acesta a fost cotat la 3,29%. Informațiile au fost prezentate de Banca Națională a României - BNR.

O valoare aproape similară a indicelui ROBOR la 3 luni a mai fost consemnată la începutul lunii februarie din anul 2014. De atunci, indicele ROBOR a ajuns, în data de 10 februarie 2021, la 1,54% pe an. Pandemia și crizele economice și energetice cu care ne confruntăm au dus la o creștere a ROBOR. Și implicit a ratelor plătite de români.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce se întâmplă cu IRCC

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta a ajuns la 1,17% pe an. Indicele IRCC este calculate ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 202. Acest indice este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), care este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

BNR a majorat dobânda cheie

BNR a majorat dobanda cheie pentru a doua oara în acest an. Anul trecut Banca Națională a intervenit tot de două ori asupra acestui instrument de politică monetară. Dar, chiar și așa, inflaţia continuă să crească şi a ajuns la 8,2%.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât miercuri, 9 februarie, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an. Noua dobândă a intrat în vigoare începând cu data de 10 februarie 2022.