Șoc pentru românii care au credite la bănci. S-a confirmat astăzi, 7 februarie. Ratele se dublează

Șoc pentru românii care au credite la bănci. S-a confirmat astăzi, 7 februarie. Ratele se dublează Dobândă. Sursa foto: arhiva EVZ

Indicele ROBOR, care stabilește care este valoarea dobânzilor la creditele în lei, cu sau fără garanție imobiliară, a crescut din nou. O veste proastă pentru mulți români, care vor plăti rate mai mari la bânci.

Valoarea ratelor pe care le plătesc românii care au credite la bănci este influențată de dobânzi care sunt stabilite în funcție de indicele ROBOR la 3 luni. Acest este calculat în funcție de dobânda de politică monetară stabilită de BNR.

Indicele ROBOR la 3 luni este acum din nou în creștere fapt care le dă fiori românilor care au credite în lei. Ratele lor vor fi mai mari. Acesta a crescut luni la 3,19% pe an, de la 3,11% cât a fost vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR), scrie TVR.

Indicele ROBOR a mai atins această valoare la finele anului 2021. Anul trecut a venit cu o veste bună pentru românii care au credite în lei, iar valoarea ROBOR a ajuns la 1,98%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,33%, de la 3,28%, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 3,45% pe an, de la 3,40% pe an cât era vineri.

Calculul care dă fiori multor români

Creșterea Indicelui ROBOR se reflectă calr în valoarea ratelor. Astfel, la un credit în valoare de 250.000 de lei, contractat pe o perioada de 30 de ani, rata lunară la nivelul anului 2017 a fost de 1.000 de lei. Aceasta în condițiile în care ROBOR era de 0,7%.  În prezent indicele ROBOR este 3,18%, astfel că rata a ajuns la 1.450 de lei.

Dacă situația se va schimba, iar indicele ROBOR va atinge nivelul istoric de acum 10 ani, de 6%, rata va ajunge la 1.900 de lei, aproape de două ori mai mare decât în 2017, după cum relatează Antena 3.

Creșteri pe toată linia

Și indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este acum de 1,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.