Aplicația chinezească pentru social-media TikTok ar putea fi interzisă în Statele Unite, deoarece autoritățile americane se tem că ar putea fi utilizată pentru a monitoriza oamenii și pentru a transmite mesaje de propagandă.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a anunțat că administrația condusă de Donald Trump ia în calcul să restricționeze accesul utilizatorilor americani la aplicația TikTok. Potrivit spuselor sale, există temeri că autoritățile comuniste de la Beijing ar putea folosi această aplicație pentru a monitoriz oamenii și pentru a-și transmite mesajele de propagandă
În acest context, Mike Pompeo a explicat că președintele Donald Trump ia foarte în serios această problemă, mai ales după ce India a interzis deja TikTok, iar Austrația a anunțat că este pe punctul de a face același lucru.
„Lucrăm la această chestiune de multă vreme, fie că ne referim la problema de a avea tehnologia Huawei în infrastructura critică – am făcut înconjurul lumii și facem progrese reale în a o îndepărta – am declarat ZTE un pericol pentru securitatea americană națională”, a declarat șeful diplomației de la Casa Albă într-un interviu televizat la Fox News.
El a subliniat că Statele Unite analizează această problemă și a avertizat populația să fie prudentă cu folosirea aplicației TikTok, astfel încât informațiile despre viața privată să nu ajungă în mâinile Partidului Comunist Chinez.
Mike Pompeo a precizat că Statele Unite vor lucra pentru a remedia această situație, însă a refuzat să dea mai multe explicații precizând că despre acest lucru urmează să vorbească președintele Donald Trump.
Administrația Trump a intrat în mai multe conflicte cu regimul comunist din China, mai ales în perioada pandemiei de coronavirus. Statele Unite susțin că au dovezi că noul coronavirus ar fi apărut din laboratorul de virologie din Wuhan, iar nu din piața de animale, așa cum s-a spus până acum.
„Cred că întreaga lume poate vedea acum, amintiți-vă, China are o istorie în a infecta lumea și a conduce laboratoare care nu corespund standardelor”, a afirmat Mike Pompeo.
În această perioadă, un studiu realizat de The Sunday Times arată că un virus aproape identic cu SARS-CoV-2 ar fi fost depistat în China, tot în regiunea Wuhan, în urmă cu șapte ani și a fost stocat în laborator pentru experimente.