Şoc major în urma referendumului britanic: BREXIT zguduie proiectul european | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 27 iunie 2016, 00:00
Vineri dimineaţa, în ciuda sondajelor şi predicţiilor existente, calmul britanic a anunţat intrarea directă în criza Brexit.
Nu, nu mai este un exerciţiu, nu mai este o simulare, este pura realitate: Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană!
Impactul este major şi va testa toate mecanismele de reacţie în momente de criză ale Marii Britanii, ale Uniunii Europene, ale statelor membre, ale lumii întregi. Rezilienţa instituţională europeană şi capacitatea de gestiune a crizelor suprapuse va fi testată la maximum pentru toţi liderii europeni, iar impulsul pe care partidele antisistem, populiste, naţionaliste, anti-imigranţi vor aduce la nivel european va fi amplificat de acest vot britanic. Pentru că efectul de antrenare ar putea fi major, dacă nu fatal pentru proiectul european aşa cum îl ştim noi astăzi.
Consiliul European se întruneşte la începutul săptămânii, însă proiectul Strategiei de Securitate Globală al doamnei Mogherini pare de-a dreptul inadecvat în contextul în care nu mai ştim despre ce fel de Europă mai discutăm mai departe. Tema Brexit va domina agenda. Însă oricât de mult ar încerca astăzi liderii europeni care au trăit cu proiectul UE să continue realitatea integrării europene mai departe, refacerea încrederii în proiectul european din cioburi va fi mult mai dificil după acest moment, şi cred că cel mai corect ar fi să spunem că orice proiect de integrare mai departe al statelor UE va fi pus deoparte, va lua măcar o pauză, dacă nu cumva drumul viitor al Uniunii va fi cu câţiva paşi împins înapoi, spre Europa naţiunilor, departe de solidaritatea comunitară.
Fireşte că nu trebuie să dramatizăm astăzi impactul. El se va vedea în timp. Parlamentul britanic urmează nu numai să ia act de rezultatul Brexitului, dar să traducă şi în lege internă acest pas. Fireşte că referendumul nu este obligatoriu pentru Parlament, dar cred că spiritul democraţiei britanice ar trebui să ducă la adoptarea, la momentul potrivit, a acestei decizii şi notificarea formală a UE potrivit articolului 50 din Tratatul UE privind începerea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Efectul de domino s-ar putea să fie major în continuare, aşa cum la nivelul Marii Britanii, unitatea va fi pusă sub semnul întrebării. Scoţia are un motiv şi o platformă excelentă pentru un nou referendum pentru independenţă, acela al dorinţei de a rămâne în Uniunea Europeană, şi bazată pe votul său. Pe de altă parte impactul major va veni asupra politicilor europene a căror relevanţă va scădea în mod substanţial în perioada următoare, ba chiar “repatrierea atribuţiilor naţionale” de la Bruxeles se va petrece cu un ritm accelerat, cu atât mai mult dacă impactul multiplelor crize europene va continua.
Pentru România, semnalul cel mai puternic, cel al slăbirii Europei, va fi unul ce va conta în elementele de reformă şi coeziune în raport cu principiile şi valorile europene, chiar dacă trecem drept una dintre cele mai euro-conforme ţări din Europa. Dar poate cele mai importante teme de dezbatere vor fi cele legate de securitate, de frontiera estică, de atractivitatea proiectului european pentru Republica Moldova şi statele fostuui parteneriat estic, de noi mecanisme de a menţine acest spaţiu al frontierei europene şi a NATO lipit de proiectul modernizării şi reformării democratice a statului. O criză a Uniunii Europene crează oportunităţi majore pentru Federaţia Rusă mai ales când politica de putere şi dezbaterile la nivelul marilor puteri va lua locul unui dialog direct cu instituţiile comunitare animate de mandate comune, luate prin decizie coezivă, comunitară.
Acum este momentul ca fiecare stat să se gândească şi dincolo de proiectul european. Cu proiectul european, în mod credibil, utilizând la maximum avantajele pe care acest proiect, în forma în care va dăinui, le oferă, dar şi cu alte formule de proiecte de alianţă şi coeziune internă în rezolvarea diferitelor crize. Fireşte că NATO nu dispare, dar impactul ieşirii Marii Britanii ar putea afecta componente ale securităţii europene. Şi cea mai proastă variantă ar fi explozia lipsei de solidaritate, excepţionalismele individuale ale statelor, ba chiar excesele unor lideri voluntari care să citească în referendum că pot să ignore orice urmă de solidaritate şi comunitarism. O asemenea întorsătură poate duce la explozia Europei, în format accelerat. Şi oricum, statele serioase se vor îndrepta repede spre planurile B, spre alternativele de rezervă, pentru a compensa şocul unei deşirări accelerate a Uniunii Europene.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.