Șoc în Biserica Catolică! Schimbă Papa Francisc legea care datează din secolul IV?
- Ovidiu Drugă
- 1 februarie 2020, 16:40
Istoricul catolic Roberto de Mattei afirmă, pe baza documentelor pe care susține că le-ar fi primit de la „mai mulți episcopi”, că îndemnul pregătit de Papa Francisc după Sinodul Amazonian va deschide ușa eliminării celibatului preoților catolici.
Conform documentelor obținute de Corrispondenza Romana, îndemnul apostolic care urmează să fie dat publicității luna aceasta va deschide posibilitatea căsătoriei preoților catolici nu numai în Amazonia, dar peste tot în lume. „Nu există niciun motiv să interzicem în alte regiuni ale lumii ceea ce va fi permis în unele părți ale Amazonului”, scrie Di Mattei, care afirmă că episcopii germani reformiști vor fi primii care vor saluta această idee.
Într-o convorbire cu ziariștii de la LifeSiteNews.com, Roberto de Mattei a afirmat că paragraful 111 din documentul final al Sinodului Amazonian este reprodus fidel în proiectul de îndemn apostolic pe care Papa urmează să-l dea publicității în următoarele zile. Istoricul italian recunoaște, însă, că ar putea fi vorba numai de un „balon de încercare” destinat să testeze reacția episcopilor și că textul final ar putea fi altul.
Aceasta nu este „fake news”, a spus respectatul istoric italian, iar furtunoasele dezbateri care au avut loc în ultima vreme par să-i confirme spusele. E vorba în primul rând de reacția vehementă a clerului progresist față de cartea scrisă de Papa emerit Benedict al XVI-lea în colaborare cu cardinalul Robert Sarah, în care se afirmă negru pe alb: „Renunțarea la căsătorie pentru a se pune pe sine la dispoziția Domnului este un criteriu pentru lucrarea preoțească. În ceea ce privește forma concretă a celibatului în Biserica antică, trebuie subliniat și faptul că bărbații căsătoriți ar putea primi sacramentul Sfintelor Taine numai dacă s-ar fi angajat la abstinență sexuală, adică la o căsătorie iosifită (albă n.r.). O astfel de situație pare să fi fost destul de normală în primele secole”.
Într-adevăr, celibatul preoțesc a devenit lege scrisă pentru prima oară la Conciliul din Elvira, în primul deceniu al secolului al IV- lea. În canonul 33 al acelui conciliu apare clar specificat : „Suntem de acord cu interdicția completă, care e valabilă pentru episcopi, preoţi şi diaconi, adică pentru toţi clericii angajaţi în slujba altarului. Ei trebuie să se abţină de la soţiile lor şi nu trebuie să aducă pe lume copii; cine a făcut lucrul acesta, trebuie exclus de la starea clericală”.