Dictatorul Lukașenko renunță la putere. Are doar o condiție

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarus, a declarat, vineri.că va renunţa la postul său după ce noua Constituţie va fi adoptată. Nu a precizat însă când se va întâmpla acest lucru.

„Nu voi lucra cu voi ca preşedinte în baza noii Constituţii”, a spus Lukaşenko, fără a specifica când anume va veni acest moment, dar a subliniat necesitatea amendamentelor constituţionale şi ajustării puterii prezidenţiale.

Belarus este zguduit de luni de zile de proteste antiguvernamentale după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi-a proclamat victoria în alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opozanţii săi susţin că au fost fraudate. Lukaşenko neagă însă această acuzaţie, informează Agerpres.

Proteste fără sfârșit

Proteste masive au loc la Minsk și în restul țării încă din august, în aproape fiecare duminică.

Într-un interviu acordat presei de stat rusești, Lukașenko a spus că dacă regimul său se va prăbuși în urma protestelor, „Rusia va fi următoarea”.

Afirmația vine, după ce Vladimir Putin l-a asigurat că va trimite trupe armate în Belarus pentru a-l menține pe Lukasenko la cârma statului.

„Știți la ce concluzie am ajuns cu establishment-ul și autoritățile ruse? Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia”, a spus Lukașenko. „Dacă Lukașenko se prăbușește, tot sistemul se va prăbuși, urmat de tot Belarusul”, a adăugat el.

El a discutat în mai multe rânduri cu Vladimir Putin pe această temă, iar preşedintele Rusiei a promis să trimită trupe în Belarus dacă protestele degenerează în violenţe.

Ultimul dictator al Europei

Considerat ultimul dictator al Europei, Lukașenko conduce Belarus de peste 26 de ani și a fost declarat câștigător în toate alegerile prezidențiale care au avut loc în această țară după prăbușirea Uniunii Sovietice. El este puternic contestat în țară după alegerile din vară, când a fost declarat câștigător pentru un al șaselea mandat de instituțiile electorale din această țară.

Uniunea Europeană dar și alte instituții și observatori internaționali au criticat constant aceste scrutinuri ca nefiind nici democratice, nici libere și nici drepte, fiecare dintre ele fiind câștigate de Lukașenko cu scoruri de peste 80%, cu suprimarea puternică a opoziției și candidaților ei.

UE nu recunoaște rezultatul alegerilor din 2020 și a impus numeroase sancțiuni regimului și persoanelor apropiate de acesta.