SMS-ul care te pune pe fugă la cutremur

SMS-ul care te pune pe fugă la cutremur

Un simplu mesaj telefonic te poate anunţa cu 30 de secunde înainte dacă va fi cutremur. Metoda, spun specialiştii, nu este de neglijat, însă poate provoca şi panică mare.

Pentru 60 de lei pe lună, câteva zeci de români primesc mesaje pe telefoanele mobile care îi anunţă că în maximum 30 de secunde se va produce un cutremur. Specialiştii spun că acest serviciu, lansat în septembrie de Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA) - o asociaţie privată, le poate fi de folos oamenilor, dar poate crea şi panică.

"E ca un claxon. E cel mai simplu pentru că toată lumea are un telefon mobil. Putem anunţa în toată ţara. Putem avertiza Focşaniul, Buzăul, Iaşiul, Galaţiul", spune Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică de la IRSA. Astfel de avertizări sunt trimise numai pentru seisme de peste 4,8 grade pe scara Richter (+/- 0,5 grade). Ultimul seism anunţat prin SMS a fost cel din 30 septembrie, care a avut 4,7 grade pe scara Richter. Atunci, abonaţii au primit un mesaj ce conţinea textul "seism4.8", care îi anunţa pe clienţi că urma un seism care nu era periculos şi care urma să aibă o magnitudine în jurul a 4,8 grade pe scara Richter.

Cum să te protejezi în 20 de secunde

Dacă este un cutremur mai mare, de peste 5,2 grade, SMS-ul va fi " seism5.2". În acest caz, abonaţii trebuie să fie atenţi şi să se deplaseze într-un loc mai sigur, arată Victorin. "Mulţi au copii mici. Ei pot să ia copilul şi să-l ducă într-un loc sigur sau să oprească gazele. Sunt acţiuni care pot fi făcute în acest timp scurt", completează el. Valorile "4.8" sau "5.2" reprezintă o evaluare a magnitudinii seismului în primele două secunde. "Cea care este evaluată este unda primară, care nu are o energie mare", spune Victorin.

După ea vine unda secundară, care are energie mai mare şi care poate provoca pagube. Unda seismică primară este recepţionată de staţiile IRSA din zona Vrancea, iar semnalul primit e apoi convertit în unde radio care ajung la centrul de avertizare din Bucureşti. De aici va fi transmisă o avertizare de cutremur către abonaţi. Între cele două unde sunt 25-30 de secunde.

Astfel, teoretic, oamenii ar avea aproape o jumătate de minut pentru a se proteja din momentul producerii undei primare. În practică însă, mai trec încă opt secunde până când SMS-ul va ajunge de la centrul IRSA la abonat. În cel mai bun caz, dacă a văzut mesajul imediat ce a fost primit, abonatului îi mai rămân 17-22 de secunde pentru a acţiona.

"Nu m-aş mira să se arunce pe geam", spune Mircea Radulian, cercetător la Institutul de Fizică a Pământului. El afirmă că este de acord cu folosirea acestor alarme şi că cele 20 de secunde nu sunt de neglijat. Însă consideră că sistemul are o eficienţă discutabilă. În primul rând, se poate crea panică, mai ales dacă este vorba despre o mulţime de oameni într-o biserică sau într-un cinematograf, arată el.

"Sistemul trebuie legat de o cât mai bună educaţie a populaţiei. Timpul e foarte scurt, şi oamenii acţionează după instinct: eu nu m-aş mira să se arunce pe geam sau ca un bătrân să aibă atac de inimă ", spune Radulian. De exemplu, dacă seismul te prinde la etajul opt, ai nevoie de 50 de secunde ca să cobori scările. Asta dacă eşti îmbrăcat.

"Cel mai bine e să închizi gazele şi curentul"

Importantă este educarea populaţiei cu privire la ce se face în caz de cutremur deoarece "mulţi ar reacţiona prost", explică specialistul. "Uneori, nu e bine să ieşi din casă. Cel mai bine e să închizi gazele, curentul şi să te duci într-un loc sigur al casei", completează el.

Victorin e de părere că, odată abonat, clientul este conştient că este posibil să primească un SMS care să-l anunţe că vine un cutremur: "Se abonează şi el ştie că va primi mesajul. Panica se produce la cel nepregătit. Cel care doreşte să fie avertizat e pregătit".

ALTERNATIVE

Seismele, anunţate şi prin e-mail

O altă metodă de avertizare a IRSA, funcţională din mai 2010, este cea prin email. Principiul de funcţionare este acelaşi: în momentul în care unda a ajuns la centru, abonatului îi vor fi trimise două e-mail-uri, de la două servere conectate la doi furnizori diferiţi de internet, cu mesajul "seism4.8" sau "seism5.2".

Dacă are internet pe telefonul mobil, iar furnizorul oferă această facilitate, persoana va putea primi şi un bip care să-i atragă atenţia. Din 2009, oamenii pot fi anunţaţi şi prin intermediul calculatorului: ei primesc un program de la IRSA care trebuie instalat pe un computer ce are conexiune la Internet şi la boxe.

Programul de pe calculatorul clientului se conectează la un program de pe serverul IRSA, iar în caz de cutremur se va auzi o melodie ce sună ca o sirenă de salvare. Tonalităţile sunt diferite în funcţie de magnitudinea seismului.

Ne puteți urmări și pe Google News