Șmecherie sau incompetență? Milioane de români, penalizați pentru că nu au plătit impozit pe terenul de sub casă

Șmecherie sau incompetență? Milioane de români, penalizați pentru că nu au plătit impozit pe terenul de sub casă

Prin OUG 8/2016, Guvernul a amânat plata impozitului pe casă, teren și mașină până la 30 iunie 2016. Au fost uitați însă proprietarii de apartamente

Românii au răsuflat ușurați când Guvernul a decis să îi păsuiască la plata impozitului pe casă, teren și mașină. Mai precis, termenul inițial, 31 martie, a fost prelungit cu trei luni, până la jumătatea anului. Facilitatea nu este însă pentru toți. Asta deoarece, cei care stau la bloc trebuia să achite dările pentru terenul aferent locuinței tot până la 31 martie. Dacă nu au plătit sunt buni de penalizare: 0,02% din impozit, în fiecare zi de întârziere.

De unde confuzia

Confuzia în care au fost induși românii vine din diferența care există între termenul de taxă și cel de impozit. Amânarea oferită de Guvern este pentru plata impozitelor. Dar impozitul este achitat doar de proprietari. Or, cei mai mulți dintre românii care locuiesc la bloc nu sunt și proprietarii terenului aferent apartamentului, ci îl au doar în folosință, pentru întreaga durată de existență a blocului. Așadar, nu datorează statului impozit, ci taxă. Pentru taxe însă, Guvernul nu a oferit nicio amânare la plată.

Proprietarii trebuia să achite taxa pe terenul aferent apartamentului până pe 31 martie

Iată cum sună texul din ordonanță. „Pentru anul 2016, primul termen de plată a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, prevăzut la art. 462 alin. (1), art. 467 alin. (1) şi la art. 472 alin. (1), se prorogă de la 31 martie 2016 la 30 iunie 2016”. Nicio referire, așadar, la taxe.

Bulversare și la Fisc

Tratamentul diferențiat pe care statul îl aplică doar pentru că unii românii au de plătit taxe, iar alții impozite, pare inechitabil chiar și angajaților de la Fisc.

Unii interpretează legea ca și cum facilitatea ar fi oferită tuturor. „Totuși, taxa pentru terenul de sub casă este asimilabilă unui impozit, așadar cred că ordonanța se referă și la taxă, și se amână plata până la 30 iunie”, ne-a declarat un angajat al Direcției Taxe și Impozite Locale de la sectorul 1. Cu toate astea, atunci când te interesezi la ghișeul unde ar trebui să faci plata, ți se spune că pentru terenul aferent apartamentului taxa trebuia achitată până la 31 martie. Corect, deoarece ordonanța nu amână și plata taxelor.

Cât ar fi de achitat

Taxa pentru terenul aferent apartamentului este de câțiva lei, și doar în cazul apartamentelor cu suprafețe mari depășește 10 lei. De exemplu, pentru un apartament de 54 de metri pătrați, în cartierul Drumul Taberei din Capitală se achită 7 lei. Dacă nu a fost achitată până pe 31 martie, românii au de plătit o penalizare de 0,02% din aceasta. Dacă plata se amână până pe data de 30 iunie, atunci, pentru exemplul de mai sus, penalitatea este de 14 bani pentru cele trei luni de întârziere. Cum milioane de români sunt în această situație, penalitățile se adună și poate rezulta, pentru stat, o sumă frumușică. De exemplu, de la un milion de apartamente penalizate cu 14 bani statul va strânge, în trei luni, 140.000 de lei.

Nu doar proprietarii de apartamente sunt însă în această situație. Există și unii români care cumpărat o casă de la statul român, dar nu dețin și terenul aferent. Pentru acesta din urmă trebuie să achite o taxă ce poate urca și la cateva sute de lei.

Cine beneficiază de păsuirea până pe 30 iunie

Cei care dețin case, precum și terenul aferent, dar și cei care locuiesc în apartament și au cumpărat, odată cu construcția blocului, sau ulterior, terenul ce revine acestuia, nu trebuie să achite nimic la Fisc, până pe data de 30 iunie, pentru teren. De asemenea, plata impozitului pe apartament și mașină este prelungită până la 30 iunie pentru toți proprietarii. Dacă achită integral impozitul până la această dată, inclusiv, pot beneficia de o reducere de 10 -15% din total, procentul fiind decis de fiecare primărie în parte. Există primării care nu oferă însă această facilitate.

Ne puteți urmări și pe Google News