Imigranții a căror solicitare de azil este în curs de analizare de către justiția americană sunt trimiși în Mexic. Până acum stăteau în SUA.
Donald Trump dorea de mult să instituie această măsură, dată fiind creșterea numărului solicitărilor de azil cu 2000% în ultimii cinci ani.
Un prim solicitant de azil hondurian, Carlos Gomez, de 55 de ani, a fost condus marți de partea mexicană a frontierei, la Tijuana, un oraș situat vizavi de San Diego.
Acest migrant sosise la frontiera americană cu marea caravană plecată din Honduras, care adunase circa 7000 de persoane în luna octombrie a anului trecut. Gomez a intrat în SUA în noiembrie.
„Începând de astăzi (29 ianuarie) Statele Untie au început să aplice Protocoalele de protecție a migranților (...) Această acțiune este un răspuns la criza migrației ilegale cu care Statele Unite se confruntă la frontiera lor de sud”, a explicat ambasada americană din Mexic într-un comunicat. Ea amintește că în virtutea acestor protocoale, migranții intrați ilegal „pot fi trimiși înapoi în Mexic pe durata procedurilor juridice”.
Guvernul mexican, care facilitează traversarea țării de către caravanele cu migranți, a declarat săptămâna trecută că „dezaprobă” măsura unilaterală a Statelor Unite, dar că îi va primi pe migranți din motive „umanitare”.
În cursul ultimilor cinci ani, solicitările de azil au crescut cu 2000% „deoarece mulți migranți știu că făcând o cerere de azil au oportunitatea de a rămâne în Statele Unite, chiar dacă solicitarea de azil nu este justificată”, explică ambasada americană.
Circa 90% dintre solicitările de azil sunt respinse de judecătorii americani. Sistemul juridic este copleșit în acest moment de numărul mare de solicitări: circa 800.000 de solicitări de azil își așteaptă rezolvarea. În acest timp, cei 800.000 de solicitanți trăiesc bine mersi în Statele Unite.