Donald Trump dorea de mult să instituie această măsură, dată fiind creșterea numărului solicitărilor de azil cu 2000% în ultimii cinci ani.

Un prim solicitant de azil hondurian, Carlos Gomez, de 55 de ani, a fost condus marți de partea mexicană a frontierei, la Tijuana, un oraș situat vizavi de San Diego.

Acest migrant sosise la frontiera americană cu marea caravană plecată din Honduras, care adunase circa 7000 de persoane în luna octombrie a anului trecut. Gomez a intrat în SUA în noiembrie.

„Începând de astăzi (29 ianuarie) Statele Untie au început să aplice Protocoalele de protecție a migranților (…) Această acțiune este un răspuns la criza migrației ilegale cu care Statele Unite se confruntă la frontiera lor de sud”, a explicat ambasada americană din Mexic într-un comunicat. Ea amintește că în virtutea acestor protocoale, migranții intrați ilegal „pot fi trimiși înapoi în Mexic pe durata procedurilor juridice”.

Guvernul mexican, care facilitează traversarea țării de către caravanele cu migranți, a declarat săptămâna trecută că „dezaprobă” măsura unilaterală a Statelor Unite, dar că îi va primi pe migranți din motive „umanitare”.

În cursul ultimilor cinci ani, solicitările de azil au crescut cu 2000% „deoarece mulți migranți știu că făcând o cerere de azil au oportunitatea de a rămâne în Statele Unite, chiar dacă solicitarea de azil nu este justificată”, explică ambasada americană.

Circa 90% dintre solicitările de azil sunt respinse de judecătorii americani. Sistemul juridic este copleșit în acest moment de numărul mare de solicitări: circa 800.000 de solicitări de azil își așteaptă rezolvarea. În acest timp, cei 800.000 de solicitanți trăiesc bine mersi în Statele Unite.