Smântână de post. Se prepară foarte ușor și este la fel de gustoasă
- Emma Cristescu
- 29 noiembrie 2022, 08:59
Smântana este un produs esențial în majoritatea rețetelor și există variante pentru cei care țin post, sunt vegani sau au intoleranță la lactoză. Se prepară foarte ușor, dar cu ingrediente diferite.
Rețetă de post. Smântana este un produs rezultat din fermentarea laptelui ce are o textură fină și gust acrișor. Bucătarii au explicat și cum se face varianta pentru cei care țin post, vegani sau au intoleranță la lactoză. Ai nevoie doar de câteva ingrediente:
150 g tofu zeama de la jumătate de lămâie 2 linguri de sirop de agave 2 lingurițe de sare 1 lingură de muștar 60 ml ulei
Rețetă, smântână de post
Tofu se tai în bucăți mari și se pune într-un blender. Se adaugă uleiul, muștarul, siropul de agave, zeama de lămâie și sarea. Se pornește blenderul. Se pasează până ce se obține un fluid asemănător smântânei ca textură și culoare. Smântâna vegană din tofu sau de post poate fi folosită ca sos alături de nachos, chipsuri, cartofi copți sau cartofi dulci. Acest tip de smântână se ține la frigider, potrivit Unica.
Sos cu tofu
Sosul cu tofu este un preparat potrivit pentru spaghetele care nu sunt pe bază de ou. Pentru a-l pregăti vei avea nevoie de ierburi aromatice precum busuioc, cimbru, oregano. Acesta este potrivit pentru cei care țin post.
450 grame tofu, mărunţit bine 400 grame sos de roşii 700 grame roşii oregano busuioc cimbru piper 200 grame ciuperci o ceapă tocată 4 căţei de usturoi ulei de măsline
Pune la încins puțin ulei de măsline într-o tigaie. Adaugă ceapa și usturoiul. Călește timp de 5 minute. Adaugă apoi restul de ingrediente. Lasă pe foc până sosul dă în clocot. Dă apoi focul mai mic și mai lasă la fiert timp de 30 de minute. Amestecă din când în când și sosul tău este gata.
Sos de usturoi( rețetă de post)
Dacă nu îți place sosul de tofu, poți încerca sosul de usturoi, ideal pentru preparatele din carne. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 căpăţână de usturoi, 1 praf sare, 1 pahar ulei, 1 linguriţă oţet.
Curățăm usturoiul și îl pisăm. Îl frecăm cu puțină sare apoi adăugăm uleiul, în fir subțire, puțin câte puțin și frecăm continuu cu o lingură de lemn în aceeași direcție fiindcă altfel se va tăia. Când sosul a început să se lege adăugăm puțin oțet și frecăm în continuare până se termină uleiul. Sosul trebuie să își tripleze volumul și să fie de consistența unei maioneze.