SLOVACIA. Un partid de extremă dreapta creditat, în premieră, cu șanse să intre în Parlament

SLOVACIA. Un partid de extremă dreapta creditat, în premieră, cu șanse să intre în Parlament

Pentru prima dată în Slovacia de la proclamarea independenţei sale, în 1993, un partid de extremă dreapta a depăşit, într-un sondaj făcut public azi, pragul de eligibilitate de 5% în Parlamentul naţional.

Cu doi ani înainte de următoarele alegeri legislative, partidul „Slovacia Noastră” al ultranaţionalistului Marian Kotleba este creditat cu 7,6% din intenţiile de vot, conform sondajului realizat în perioada 15-21 ianuarie de institutul MKV, pe un eşantion de 1.106 persoane, scrie AFP, citată de Agerpres.

Partidul social-democrat la putere, Smer, este creditat, la rândul său, cu 38,1% din intenţiile de vot. Fost profesor în vârstă de 36 de ani, Marian Kotleba a fost ales la conducerea consiliului regional din Banska Bystrica, în centrul Slovaciei. Victoria sa survine într-un moment în care mai multe partide de extremă dreapta îşi alătură forţele în vederea alegerilor europene din mai 2014. „Naţionalismul este în creştere în Europa, iar Slovacia, care nu avea până acum un partid xenofob, nu este o excepţie”, a declarat pentru agenţia franceză de presă analistul politic Marian Lesko. „Partidul lui Kotleba ar putea câştiga o popularitate între 10 şi 15%”, a adăugat acesta.

Cunoscut pentru declaraţiile sale anti-romi, Kotleba a fost arestat în mai multe rânduri şi inculpat pentru astfel de afirmaţii extremiste îndreptate în principal împotriva minorităţii rome din ţară, dar acuzaţiile împotriva sa au fost ulterior abandonate. La alegerile locale, Marian Kotleba i-a calificat pe romi drept „paraziţi” şi a cerut ca statul să nu le mai dea alocaţii familiale.

Circa jumătate din cei 400.000 de romi din Slovacia sunt integraţi pe deplin în societate, iar ceilalţi trăiesc în circa 650 de bidonviluri, fără apă curentă sau electricitate, majoritatea situate în estul ţării.

Slovacia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene din 2004 şi a zonei euro din 2009, a înregistrat o creştere de 2% anul trecut şi speră la +0,8% anul acesta, în timp ce rata şomajului a atins 14%

Ne puteți urmări și pe Google News