Slovacia: un diplomat pro-Occident se află în frunte în turul doi

Slovacia: un diplomat pro-Occident se află în frunte în turul doiSteag Slovacia. Sursa foto: Arhiva EVZ

Slovacia s-a distanţat de Uniunea Europeană în privinţa sprijinirii Ucrainei din momentul în care Robert Fico a revenit la putere, în luna octombrie a anului trecut. O victorie a lui Ivan Korcok ar putea reechilibra tendințele.

Slovacia. Ivan Korcok a câștigat primul tur al alegerilor prezidențial

Diplomatul de carieră și candidatul pro-Occident Ivan Korcok a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia cu 42%. Pe locul doi s-a clasat adversarul său și președintele Parlamentului, Peter Pellegrini, cu 37%. Turul doi – întrucât niciunul dintre ei nu a obținut majoritatea absolută – este programat pe 6 aprilie.

Korcok a fost ministru al afacerilor externe între 2020 și 2023 în timpul mandatului primului-ministru Igor Matovic, reprezentant permanent al Slovaciei pe lângă Uniune, șef al delegației pentru negocierile de aderare a țării la NATO în 2003 și ambasador în Germania și în Statele Unite, cel mai puternic candidat și cel care este pe „gustul” Uniunii Europene.

Subiectul dobândeşte importanță deoarece Slovacia este în prezent una dintre țările Uniunii Europene care s-a îndepărtat cel mai mult (alături de Ungaria, dar nu numai) de la linia de susţinere necondiționată a Ucrainei, urmată de Comisia Europeană și de Consiliul European.

Jocuri politice complicate la Bratislava

O posibilă victorie a candidatului pro-Occident nu rezolvă problema – întrucât actualul prim-ministru Robert Fico este „imaginea” nealinierii – dar va tinde să atenueze problema.

„Trebuie să spun sincer că trebuie să ajung la alegătorii care au susținut partidele guvernamentale”, a declarat Korcok la sfârșitul primului tur, citat de presă. „Este clar că aceştia nu sunt mulțumiți de modul în care guvernează acest guvern, încotro duce Slovacia”.

Pe de altă parte, Pellegrini, președintele Parlamentului de la alegerile generale din luna septembrie, în care partidul său Hlas s-a clasat pe locul trei, în urma liderului Smer, al lui Robert Fico, va avea o poziție opusă.

Robert Fico, premierul Slovaciei

Robert Fico. Sursa foto: Belish | Dreamstime.com

Guvernul, care include și partidul naționalist SNS, doreşte să reducă sprijinul militar destinat Ucrainei. Pellegrini a fost deja prim-ministru în 2018. „Vom profita de această experiență”, a afirmat Pellegrini, citat de aceleași surse.

Președintele contează destul de puțin în Slovacia

Constituția țării din 1993 îi conferă președintelui în mare parte puteri protocolare și prerogativa de a semna proiecte de lege, dar Parlamentul de la Bratislava poate trece peste orice veto prezidențial.

Dar istoria țării de trei decenii de independență arată că, atunci când președintele și primul-ministru nu sunt de acord, puterea executivă tinde să încerce să găsească platforme de înțelegere, iar nu să prefere confruntarea politică directă.

Președinta în exercițiu, activista ecologistă și avocata Zuzana Caputová, a avut o existenţă dificilă cu Robert Fico din momentul în care acesta a revenit în funcție pentru un al patrulea mandat, în luna octombrie a anului trecut.

Caputová s-a opus ferm la ceea ce ea a numit schimbările „fără precedent” ale guvernului, atât în ceea ce priveşte Ucraina, cât și în ceea ce ea a numit drept simplificarea codului penal – despre care analiştii se tem că va fi mai puțin represiv la adresa corupției.

(Articol de António Freitas de Sousa, Jornal Economico; Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)

Ne puteți urmări și pe Google News