Slăbiciunile lui Putin dezvăluite de atacul sângeros din Moscova. Analiza unui fost ofițer CIA. Exclusiv

Slăbiciunile lui Putin dezvăluite de atacul sângeros din Moscova. Analiza unui fost ofițer CIA. ExclusivVladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

The CipherSlăbiciunile lui Putin și modul în care va răspunde îngrijorează lumea occidentală. Atacul terorist recent dintr-o sală de concerte din suburbia Moscovei, soldat cu cel puțin 137 de morți, marchează unul dintre cele mai grave acte de terorism din timpul președinției lui Vladimir Putin. Se putea evita?

Acest tragic eveniment s-a desfășurat la Teatrul Crocus și mall-ul atașat. Un grup de atacatori înarmați a început prin a ataca personalul de securitate. Apoi a deschis focul asupra publicului numeros prezent în teatru și a incendiat locația. Fuga atacatorilor din fața forțelor de securitate rusești, combinată cu un răspuns lent, subliniază o deficiență majoră în măsurile de contraterorism ale țării. Aceasta este analiza unui fost ofițer CIA, Rob Dannenberg. Un eșec al serviciilor de spionaj.

Rob Dannenberg este un fost ofițer CIA cu o carieră strălucită în domeniul operațiunilor de contraterorism, securitate internațională și managementul riscului geopolitic. În CIA, Dannenberg a ocupat poziții de top, fiind șef al operațiunilor pentru Centrul de Contraterorism, șef al Diviziei Eurasia Centrală și șef al Centrului de Operațiuni Informaționale. Aceste roluri l-au plasat în inima eforturilor de contracarare a terorismului și de management al informațiilor sensibile, având un impact semnificativ asupra politicii de securitate națională a SUA. După retragerea din Agenție, Dannenberg și-a continuat cariera în sectorul privat, unde a adus o perspectivă valoroasă și o experiență vastă în securitate.

Capturarea ulterioară a unsprezece suspecți, inclusiv cei patru atacatori în timp ce încercau să treacă granița spre Belarus, și ulterior, știrile despre încercările lor de a trece în Ucraina, adaugă straturi de complexitate la repercusiunile internaționale ale acestui atac. Revendicarea responsabilității de către ISIS în contrast cu acuzațiile lui Putin împotriva Ucrainei, ilustrează tensiunile geopolitice în joc. Acest incident nu doar evidențiază amenințarea persistentă din partea ISIS, dar și înclinația lui Putin de a folosi astfel de atacuri pentru narațiuni politice, în special împotriva Ucrainei.

Slăbiciunile lui Putin sunt ale unui întreg sistem de securitate

Contextul cooperării anti-terorism SUA-Rusia, dovedit de furnizarea de informații de către SUA despre activitățile potențiale ale ISIS și avertismentul ulterior emis de Ambasada SUA în Moscova, arată de fapt o prăpastie în efortul internațional de combatere a terorismului. O cooperare înghețată în mijlocul deteriorării relațiilor bilaterale. Respingerea avertismentelor occidentale de către Putin ca "șantaj" și "încercări de intimidare", reflectă o neîncredere profundă. Dar și dinamica complexă a politicii internaționale care adesea împiedică eforturile de securitate inter-agenții.

Măsurile de securitate interne ale Rusiei, cum ar fi raidurile asupra celulelor extremiste islamice în Ingushetia, dezvăluie o strategie concentrată, dar inadecvată în prevenirea amenințărilor teroriste. Supravegherea, identificarea și neutralizarea celulelor operaționale responsabile pentru atacul din Moscova a lipsit! Ceea ce subliniază un eșec semnificativ de informații și operațional în cadrul aparatului de securitate rusesc. Ideea că atacatorii ar fi ISIS-Khorasan și s-ar fi infiltrat Rusia din Afganistan prin Asia Centrală le dă fiori! Ea indică provocări necunoscute până acum în securitatea regională.

Nevoia unui țap ispășitor

Urmările atacului și răspunsul lui Putin vor avea probabil ecouri în Rusia și pe scena internațională. Nevoia de un țap ispășitor, alături de cunoscuta utilizarea de către Putin a măsurilor violente pentru a-și consolida puterea, sugerează o poziție agresivă iminentă. Cel mai probabil vizând Ucraina sau alți adversari din zonă. Această abordare, în timp ce își propune să întărească poziția lui Putin în plan intern și să afirme puterea Rusiei în plan internațional, riscă să escaladeze tensiunile și să submineze eforturile globale de securitate.

Manipularea acestei tragedii de către Putin și deciziile strategice care urmează vor fi urmărite îndeaproape de comunitatea internațională. Este de urmărit creșterea represiunii în Rusia, acțiuni militare intensificate în Ucraina. Dar și manevre geopolitice mai ample, inclusiv implicarea aliaților precum Iranul. Toate acestea subliniază interacțiunea complexă între politica internă și relațiile internaționale în urma terorismului.

Acest eveniment, la fel ca atacul de la teatrul Dubrovka din Moscova în 2002 și asediul școlii din Beslan în 2004, servește drept un memento sumbru. Al amenințării persistente a terorismului și al provocărilor în prevenirea și răspunsul la astfel de atacuri, crede fostul ofițer CIA. Implicațiile pentru politica rusă, relațiile internaționale și lupta continuă împotriva terorismului sunt profunde. Lumea așteaptă următoarele mișcări ale Rusiei, sperând la strategii care prioritizează securitatea globală și stabilitatea în fața represaliilor și a violenței suplimentare, scrie publicația The Cipher.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Ne puteți urmări și pe Google News