Administrația Biden s-a împărțit cu privire la calea de urmat pentru Ucraina
- Antonia Hendrik
- 14 noiembrie 2022, 06:07
În timpul conversațiilor interne despre războiul din Ucraina, generalul de vârf al Americii, președintele Statului Major, Mark Milley, a făcut în ultimele săptămâni un efort puternic pentru a căuta o soluție diplomatică. Dar poziția lui Milley nu este susținută în totalitate de către echipa de securitate națională a președintelui Joe Biden.
Secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, nu cred că este timpul să se treacă serios la discuții despre situația din Ucraina. În interiorul Administrației Biden, există o dezbatere din ce în ce mai mare cu privire la recentele câștiguri ale Ucrainei pe câmpul de luptă, şi dacă ar trebui să se declanșeze un efort pentru a pune capăt luptelor, potrivit oficialilor.
Apelul lui Milley pentru pace a apărut public în ultimele zile, chiar în momentul în care Ucraina recuperează orașul Herson. În comentariile făcute miercuri la Clubul Economic din New York, Milley a lăudat armata ucraineană pentru că a luptat cu Rusia până la un impas, dar a spus că o victorie militară categorică nu este la îndemână.
Administrația Biden pare divizată
„Când există o oportunitate de a negocia, când se poate obține pacea, profitați de ea. Profitați de moment”, a declarat Milley. Comentariile nu i-au surprins pe oficialii administrației - având în vedere că Milley a susținut această poziție pe plan intern -, dar au stârnit îngrijorarea unora cu privire la faptul că administrația pare divizată în ochii Kremlinului.
În timp ce unii oficiali ai lui Biden sunt mai deschiși la explorarea modului în care ar putea arăta o soluție diplomatică, sursele au declarat pentru CNN că majoritatea celor mai importanți oficiali diplomatici și de securitate națională se feresc să îi ofere președintelui rus Vladimir Putin orice fel de pârghie la masa negocierilor și cred că ucrainenii trebuie să determine când să aibă loc discuții, nu SUA.
„Asta depinde de ucraineni. Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a declarat Biden la o conferință de presă de miercuri, când a fost întrebat despre potențialul de a purta discuții.
În cadrul deliberărilor interne, oficialii au declarat că Milley a încercat să clarifice faptul că nu îndeamnă la o capitulare ucraineană, ci mai degrabă că el consideră că acum este un moment optim care poate conduce spre un sfârșit al războiului înainte ca acesta să se prelungească până în primăvară sau mai departe, ducând la mai multe morți și distrugeri fără a schimba liniile de front.
Departamentul de Stat se află la polul opus față de Marck Milley
„El nu se grăbește să negocieze cu Rusia sau să facă presiuni asupra (președintelui ucrainean) Zelenski. Este o discuție în jurul unei pauze în lupte spre o stare finală politică”, a declarat un oficial familiarizat cu gândirea lui Milley.
Dar această opinie nu este larg răspândită în cadrul administrației. Un oficial a explicat că Departamentul de Stat se află la polul opus față de Milley. Această dinamică a dus la o situație unică în care șefii militari fac presiuni mai fervente pentru diplomație decât diplomații americani.
Poziția lui Milley vine în contextul în care armata americană a intrat adânc în stocurile de armament ale SUA pentru a-i sprijini pe ucraineni și, în prezent, caută pe tot globul materiale pentru a sprijini Ucraina în perspectiva iernii - cum ar fi încălzitoare și generatoare -, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la cât timp poate fi susținut acest război, au declarat oficialii.
SUA continuă să aprovizioneze Ucraina cu arme
SUA intenționează să cumpere 100.000 de cartușe de artilerie de la producătorii de arme din Coreea de Sud pentru a le furniza Ucrainei, a declarat un oficial american, parte a unui efort mai amplu de a găsi armament disponibil pentru luptele de mare intensitate care se desfășoară în Ucraina. Ca parte a acordului, SUA vor achiziționa 100.000 de cartușe de 155 mm de muniție de obuzier, care vor fi apoi transferate Ucrainei prin intermediul SUA.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, nu a dorit să spună joi dacă Departamentul de Stat este de acord cu poziția lui Milley. În schimb, Price a deviat către o poziție pe care oficialii americani au exprimat-o deseori în ultimele luni: SUA este de partea lui Zelenski, care a declarat că este nevoie de o soluție diplomatică.
„Ucrainenii și-au exprimat clar convingerea că acest război se va încheia în cele din urmă la masa negocierilor. Rușii au exprimat ocazional același sentiment. Sarcina rămâne pe umerii Moscovei să demonstreze nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte, că este pregătită să negocieze, că este pregătită să răspundă la ceea ce lumea a auzit foarte clar de la partenerii noștri ucraineni și că sunt pregătiți și dispuși să se așeze la masă și să se angajeze cu bună credință, a declarat Ned Price.
Zelenski nu vrea negocieri cu Putin. În schimb, liderul de la Kremlin pare dispus să intre în discuții
Dezbaterea internă vine în contextul în care înalții oficiali americani - inclusiv Sullivan - au îndemnat în ultimele săptămâni Ucraina să semnaleze că este încă deschisă la discuții diplomatice cu Rusia, chiar și după ce Zelenski a semnat un decret la începutul lunii octombrie prin care a exclus negocierile cu Vladimir Putin.
SUA înțeleg clar de ce Zelenski ar refuza să negocieze cu țara care atacă zilnic Ucraina, iar Putin s-a arătat puțin dispus să intre în discuții serioase sau să facă vreo concesie Kievului. În schimb, obiectivul imediat al SUA a fost de a schimba strategia de comunicare a mesajelor pentru a se asigura că Ucraina poate susține sprijinul internațional care a ajutat-o să reușească pe câmpul de luptă până acum.
„Statele Unite vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie în această luptă. Nu va exista nicio ezitare în sprijinul nostru pe măsură ce mergem înainte”, a declarat Sullivan într-o vizită recentă în Ucraina, scrie CNN.