Situație fără precedent în Marea Britanie. Muncitorii sezonieri au lăsat de izbeliște fermierii. Sute de mii de legume putrezesc

Sursa: Arhiva EVZ

Situație fără precedent în Marea Britanie. Sute de mii de legume sunt lăsate pe câmpuri să putrezească, din cauza lipsei de muncitori sezonieri. Britanicii nu doresc să se implice într-o astfel de muncă, pe termen lung.

Brexitul își spune cuvântul. Marea Britanie se confruntă cu o situație fără precedent, care a generat un efect „tragic” și „demoralizant”. Muncitorii sezonieri nu se dau în vânt să se deplaseze în Marea Britanie, la muncă. Restricțiile privind libertatea de mișcare a pus Guvernul în situația de a lua în calcul lansarea unei campanii de comunicare pentru a atrage, din nou, lucrătorii din agricultură.

Directorul general al fermei Tangmere Airfield Nurseries, Gerrard Vonk, a spus că are la dispoziție doar 72 de muncitori sezonieri cu care să culeagă recoltele de fructe și legume, în prezent. Reprezentantul fermei s-a bazat pe muncitorii din Europa de Est pentru o durată de 33 de ani de zile.

Sute de mii de legume lăsate să putrezească

Angajații Barfoots of Botley, o companie agricolă cu sediul pe coasta de sud a Marii Britanii, au informat că 750.000 de dovlecei au fost lăsați să putrezească, din cauza lipsei de muncitori care să-i recolteze. Reprezentanții companiei spun că, dacă Guvernul nu se va gândi să adopte măsuri care să le ușureze situația, vor fi nevoiți să ia decizii dificile.

Directorul companiei amintite, Julian Marks, este de părere că de vină este restricționarea liberei circulații, care are un efect „devastator" în agricultură, unde nu se mai găsesc lucrători care să ajute la recoltare.

„Dar nu se întâmplă doar în agricultură și horticultură, se întâmplă în aproape toate sectorele în care oamenii din străinătate lucrau de ani de zile și acum pleacă acasă”, a declarat Julian Marks.

Consecințele tragice ale Brexitului. Import de legume din UE

Un alt reprezentant al unei ferme a spus că a fost luat prin surprindere de lipsa personalului angajat din domeniul agriculturii. Directorul general al Tangmere Airfield Nurseries, Gerrard Vonk, a spus că s-a bazat pe muncitorii sezonieri din Europa de Est pentru o perioadă de 33 de ani, însă efectele Brexitului au schimbat cursul tuturor lucrurilor.

De la momentul Brexitului, există „mai multe bariere, mai multă birocrație și mult mai multe dificultăți pentru a veni efectiv și a lucra aici”, s-a exprimat Gerrard Vonk.

Una dintre consecințele situației de față este reprezentată de dificultatea firmelor din agricultură de a îndeplini cerințele supermarketurilor astfel încât rafturile care altădată erau pline de fructe și legume, în prezent au rămas goale. Lanțurile de magazine iau în calcul să importe produse din Uniunea Europeană pentru a se aproviziona.

Doar 4% dintre britanici au rămas până la sfârșitul sezonului să recolteze legume

Anul trecut, Guvernul Marii Britanii a lansat o acțiune de PR, prin care a încercat să-și convingă cetățenii să ajute la recoltarea culturilor de fructe și legume, însă potrivit datelor unei agenții de plasare a forței de muncă, din 450 de muncitori care s-au înscris în program, doar 4% au rămas să muncească până la sfârșitul sezonului.

„Reacția din partea cetățenilor britanici plasati de Pro-Force a fost că mulți dintre ei doreau să-și aducă aportul într-un moment de criză națională, dar nu considerau că o opțiune viabilă pe termen lung pentru a furniza forța de muncă de care are nevoie agricultura”, spune James Mallick de la agenția Pro-Force, potrivit euronews.

Jurnaliștii străini au cerut un punct de vedere Guvernului britanic referitor la situația de față, însă oficialii nu au dat curs solicitării.