Situație fără precedent în Europa. Țara care sterilizează populațiile de țânțari tigru

Sursa foto: Pixabay

Spania. În lupta împotriva febrei denga un laborator din Peninsula Iberică sterilizează săptămâna zeci de mii de țânțari tigru responsabili de răspândirea bolii în pe continentul european.

Spania a trecut la sterilizarea populației de țânțari tigru

Centrul de control biologic al dăunătorilor din Valencia folosește un accelerator de electroni pentru a steriliza  populațiile de țânțari tigri, după care eliberează insectele în natură. Prin acest procedeu au fost sterilizați săptămânal aproximativ 45.000 de țânțari.

Schimbările climatice favorizează dezvoltarea populației de țânțari tigru. Din cauza încălzirii globale insectele se înmulțesc pe perioade mai lungi din an. Ceea ce face ca populația insectelor care răspândesc febra denga și West Nile să crească pe tot parcursul anului.

„Este o specie care devine mai comună odată cu schimbările climatice... Există un mediu favorabil pentru înmulţirea lor pe perioade mai lungi din an şi astfel populaţia lor creşte aproape tot timpul", a declarat Vicente Dalmau, de la Departamentul pentru sănătate, agricultură şi pescuit din Valencia.

Insecte. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cum funcționează procedeul de sterilizare

Oamenii de știință folosesc un aparat speciale pentru a separa femelele de masculi. După care, radiațiile finalizează procesul de sterilizare pentru populația de țânțari.

Potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru controlul și Prevenirea Bolilor arată faptul că la nivelul continentului european numărului de cazuri de febră denga și de infectări cu virusul West Nile au crescut.

Țânțarul comun este din ce în ce mai periculos în Europa / Sursa foto: Arhiva EVZ

Populațiile de țânțari tigru se regăsesc în 13 state din Europa

În țara noastră a fost confirmat un singur caz de infectare cu West Nile. Motiv pentru care Alexandru Rafila a solicitat Primăriei Capitalei și primarilor din Ilfov să acționeze coordonat pentru a reduce populația de țânțari.

Responsabil de răspândirea febrei denga este țânțarul tigru (Aedes albopictus). Specie care se răspândește tot mai mult spre nordul, estul și vestul continentului european. Populațiile de țânțari tigru sunt răspândite în 13 state din Europa, potrivit Antena 3.