Tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, în Kazahstan. Situația a degenerat, Guvernul a fost demis, iar reședința președintelui a fost incendiată. Se dau lupte de stradă între poliție și manifestanți. Kremlinul se implică.
În tot acest răstimp, Rusia a îndemnat miercuri la „dialog" în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală.
„Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească. Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor", a adăugat diplomaţia rusă a transmis Ministerul de Externe rus într-un comunicat.
Rusia se implică în tulburările din Kazakstan
Pe de altă parte, agenția Nexta a transmis că un grup de forțe speciale al Direcției Principale a Statului Major al Federației Ruse ar fi sosit în Kazahstan pentru a ridica câteva zeci de lideri și familiile acestora.
În plus, în Kazahstan au fot trimiși de Moscova și consultanți aiserviciul secret rus -FSB, pentru a înăbuși protestele.
Tulburările care au izbucnit duminică într-un oraş de provincie din Kazahstan s-au extins în noaptea de marţi spre miercuri în capitala economică Almatî, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.
Manifestaţiile de protest sunt rare în Kazahstan, o ţară autoritară unde adunările trebuie să primească autorizaţie prealabilă din partea autorităţilor.
Kazahstanul este un important parter economic al Rusiei
Ministerul de Externe rus şi-a exprimat speranţa într-o „revenire la normal cât mai curând posibil a situaţiei din ţară, de care Rusia este legată prin relaţii de parteneriat strategic şi de alianţă, precum şi prin contacte fraterne şi umane".
Kazahstanul are o importanţă crucială pentru Rusia ca partener economic, iar fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019 dar păstrează o mare influenţă, este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, scrie Agerpres.
Actualul preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat miercuri demisia guvernului, ca răspuns la manifestaţiile împotriva creşterii preţului la gaz care au avut loc în această ţară bogată în petrol din Asia Centrală.