Protestele din Barcelona, Spania, faţă de măsurile de lockdown au degenerat, vineri seară, în violenţe. Mii de spanioli au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de restricţii.
Protestatari au aruncat cu pietre, artificii şi garduri înspre poliţişti care au intervenit în forţă.
Cel puţin 1.500 de oameni s-au adunat vineri seară în faţa sediului Guvernului catalan. Cei mai mulţi dintre protestatari au spus că sunt în mod direct afectaţi din cauza închiderii a numeroase afaceri, precum baruri, cluburi, restaurante şi săli de fitness.
Protestele au degenerat
Protestul paşnic faţă de restricţii a degenerat, după ce unii dintre demonstranţi au aruncat cu garduri metalice înspre poliţişti.
Forţele de ordine au intervenit în forţă şi au folosit bastoanele împotriva protestatarilor violenţi.
Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Barcelona a precizat că scandalul a izbucnit după ce aproape 50 de persoane "au început să arunce cu obiecte periculoase", precum garduri metalice, pietre şi artificii înspre Poliţie, conform france24.com.
La faţa locului au intervenit şi pompierii care au folosit furturi cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.
Două persoane au fost arestate, în urma incidentelor, au precizat autorităţile catalane.
Starea de urgenţă a fost prelungită până în primăvara anului 2021
Spania a raportat joi un nou record de contaminări cu coronavirus. Autoritățile au anunțat încă 23.580 de cazuri de infectare. În ultima săptămână, în ţara iberică cu aproximativ 47 de milioane de locuitori au fost făcute peste 1,06 milioane de teste.
În mai multe țări europene situația este una gravă. Protestele s-au întețit iar ciocnirile cu poliția sunt la ordinea zilei.
Italia pare o țară sub asediu, după impunerea ultimelor restricții. Proteste au avut loc în aproximativ o duzină de orașe, inclusiv Roma, Genova, Palermo și Trieste. Șoferii de taxi au ocupat o piață centrală din Torino, în timp ce proprietarii de restaurante băteau oale și tigăi în centrul Cremonei. La Napoli, o mulțime mare s-a adunat în Piazza del Plebiscito, mulți cerând guvernatorului regional să demisioneze.
Franța, Germania și Marea Britanie nu sunt nici ele scutite de ample proteste.