Situația este disperată, ONU cere ca Rusia să fie lăsată să exporte îngrășământ. Dezastrul se vede la orizont

Situația este disperată, ONU cere ca Rusia să fie lăsată să exporte îngrășământ. Dezastrul se vede la orizont produse agricole / Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a afirmat sâmbătă la Istanbul că pentru e evita riscul provocării unei crize alimentare la nivel global e nevoie ca îngrăşămintele şi produsele agricole ruseşti să poată avea acces pe pieţele mondiale fără obstacole. Deși un acord privind exportul de cereale a fost semnat în iulie între Rusia și Ucraina, produsele agricole rusești se lovesc încă de piedici.

Antonio Gutteres a precizat că  e important ca guvernele și sectorul privat să coopereze pentru ca acest lucru să se întâmple. Mențiunea a fost făcută de secretarul general al ONU la Centrul de coordonare comună (CCC), care supervizează aplicarea acordului privitor la exportul cerealelor ucrainene, document semnat în iulie de Kiev şi Moscova sub protecția ONU şi a Turciei.

„Ceea ce vedem aici la Istanbul şi la Odesa (transportul cerealelor ucrainene) nu este decât partea cea mai vizibilă a soluţiei. Cealaltă parte a acestui acord global este accesul neîngrădit pe pieţe mondiale al produselor alimentare şi îngrăşămintelor ruseşti, care nu sunt supuse sancţiunilor”, a afirmat Guterres.

El a mai evidențiat că în ciuda acordului semnat în iulie, exporturile de îngrăşăminte şi de produse agricole ruseşti se lovesc încă de obstacole.

Ne puteți urmări și pe Google News

O posibilă criză alimentară poate fi creată

Guterres a mai menționat că aceste acțiuni sunt necesare pentru a nu risca o posibilă criză alimentară, deoarece dacă în anul 2022 nu avem îngrășăminte, în 2023 s-ar putea să nu avem suficientă hrană. Pentru a calma piețele și a scădea prețurile la alimente e nevoie să iasă mai multă hrană și îngrășăminte atât din Ucraina, cât și din Rusia.

Secretarul general al ONU a ajuns vineri la Odesa, iar sâmbătă a urcat la bordul primei nave umanitare închiriate de ONU pentru transportul de cereale ucrainene, pe malul sudic al Istanbulului, în Marea Marmara.

În acest context, Antonio Guterres a menționat că ONU se străduiește să intensifice exportul de cereale din Ucraina până la iarnă, hrană ce e necesară pentru alimentarea a numeroase țări africane.

În baza acordului semnat în iulie, 650.000 tone de cereale şi de produse agricole ucrainene au plecat din porturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenne începând de la 1 august.

Vasele trebuie să navigheze pe un culoar securizat pe Marea Neagră, apoi să fie inspectate de CCC înainte de a fi autorizate să treacă prin Strâmtoarea Bosfor, potrivit Agerpres.