Situaţia din Rio de Janeiro a scăpat de sub control. Autorităţile au declarat “stare de urgenţă financiară”, poliţiştii şi pompierii nu sunt plătiţi iar turiştii sunt întâmpinaţi în aeroporturi cu mesaje şocante: ”BUN VENIT ÎN INFERN”

Situaţia din Rio de Janeiro a scăpat de sub control. Autorităţile au declarat “stare de urgenţă financiară”, poliţiştii şi pompierii nu sunt plătiţi iar turiştii sunt întâmpinaţi în aeroporturi cu mesaje şocante: ”BUN VENIT ÎN INFERN”

Pasagerii care au aterizat, la începutul acestei săptămâni, pe Aeroportul Internațional Galeao din Rio de Janeiro au fost întâmpinați nu doar de rude, prieteni, șoferi de taxi etc, ci și de o delegație a unor polițiști protestatari cu o pancartă pe care scria "Welcome to Hell" (Bine ați venit în Infern).

„Poliţiştii şi pompierii nu sunt plătiţi. Oricine vine la Rio de Janeiro nu va fi în siguranţă”, mai scria pe pancarta agitată de reprezentanţii legii. Imaginea cu protestatarii din aeroport a făcut înconjurul lumii, adunând milioan de clickuri şi aprizând discuţii despre siguranţa participanţilor la Jocurile Olimpice. Importantul eveniment sportiv se va desfăşura între 5 şi 21 august în metropola Rio de Janerio, de altfel, primul oraş sud-american care găzduieşte Jocurile Olimpice de vară.

Şi, potrivit The Guardian, situaţia este de-a dreptul critică în condiţiile în care Brazilia se confruntă cu cea mai gravă recesiune ecnomică din ultimele decenii iar guvernatorul statului Rio s-a văzut în situaţia de a declara „stare de urgenţă financiară”.  

Mai sunt câteva săptămâni până la începerea Jocurilor şi nu se întrevede nicio o ieşire din această situaţie care a dus la menţinerea la sol a elicopterelor poliţiei, maşinilor de patrulare, neplata sarariilor iar pe reprezentanţii forţelor speciale i-a pus în situaţia de a cerşi donaţii materializate constând din instrumente de scris, soluţii de curăţat sau hârtie igienică.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Cum să se simtă oamenii în siguranţă într-un oraş fără forţe de ordine?! Putem avea nişte Jocuri Olimpice grandioase sau, dacă nu se iau rapid măsuri, totul se poate transforma într-un mare fiasco”, a declarat guvernatorul Francisco Dornelles pentru ziarul O Globo.

Teoretic, numărul forţelor de ordine ar trebuie să se ridice la aproximativ 85.000 de poliţişti şi militari în perioada Jocurilor Olimpice, la care sunt aşteptaţi să participe între 350.000 şi 500.000 de turişti străini, într-un oraş cu o populaţie de peste 12 milioane de suflete, unde jafurile armate, împuşcăturile stradale sau conflictele sângeroase între bandele rivale de traficanţi de droguri sunt evenimente cotidiene.